Commentaar: Het is tijd voor een goed gesprek

Jort Kelder. Foto: ANP/Marco de Swart

Er zijn mensen die bij het inschakelen van hun televisie verzuchten: 'O, nee, niet weer Jort Kelder.'

Die mensen hebben daar alle recht toe, ook omdat Kelder inderdaad heel veel op de Nederlandse televisie te zien is: als maker van programma's, als interviewer, als duider van nieuws waarin het grote geld een rol speelt en vooral als talkshowgast die desgevraagd altijd tekst levert.

Zondag trad Kelder op als gespreksleider van De stelling van Nederland, een televisieprogramma dat al sinds 2017 bestaat. Als onderdeel van een televisiedag over racisme was het programma dit keer onder de aandacht gebracht als 'Het grote racisme-debat'. Die ronkende aankondiging leidde tot een brief waarin het Black Renaissance Collectief de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vroeg een andere debatleider aan te stellen.

Kelder zou in het verleden racisme in Nederland hebben gebagatelliseerd en om die reden als debatleider ongeschikt zijn. 'Als u de complexe problematiek werkelijk serieus zou nemen dan had u voor een expert gekozen', aldus het collectief tegen de NPO. Uit protest werd, gelijktijdig met De stelling van Nederland, in Amsterdam een alternatief programma gehouden.

Wie desondanks naar De stelling van Nederland keek, zag hoe Kelder na een korte persoonlijke verklaring in een multicureel gevulde zaal als een vakman zijn best deed. De zelfverklaarde polder-dandy maakte zijn parmantigheid ondergeschikt aan de hem gestelde opdracht: het in banen leiden van een actuele discussie die de gemoederen hoog doet oplopen.

Wie keek zag dat de NPO er verstandig aan heeft gedaan geen gehoor te geven aan een oproep die voeding geeft aan wat cancel culture wordt genoemd: het uitsluiten van mensen die er publiekelijk een eigen mening op na durven te houden. Als iets Nederland uit elkaar drijft, is het wel het op hoge toon afrekenen met andersdenkenden.

Wie keek zal na afloop begrepen hebben dat de strijd tegen discriminatie en uitsluiting ook na de NPO-themadag verder gaat. Soms zal dat gepaard gaan met media-aandacht voor schreeuwers, omdat iedereen gehoord mag worden, ook het Black Renaissance Collectief. Maar zoals altijd zal uiteindelijk de stem van het midden het meest overtuigend klinken.

menu