Commentaar: De boze boer dreigt zijn hand te overspelen

Boeren bij Groningen Airport Eelde. Foto: DVHN

De boze boeren zijn terug. Andermaal gaan ze met hun tractoren op pad en blokkeren straten en marktpleinen.

De boeren zijn woedend op minister Schouten van Landbouw. De minister wil hen dwingen het voer voor hun koeien aan te passen, zodat de mest die de beesten produceren minder stikstof veroorzaakt. Nederland heeft nog steeds een stikstofprobleem. Als de uitstoot niet daalt, kunnen wegen niet worden aangelegd en huizen niet worden gebouwd. Eerder werd de maximumsnelheid al naar beneden gebracht, maar er is meer nodig. Ook de boeren moeten van het kabinet een bijdrage leveren.

De woede is zo groot, omdat de nieuwe maatregel heel verschillend kan uitpakken. De samenstelling van het voer is zeer bepalend voor de gezondheid van de koe en de hoeveelheid melk die het dier geeft.

De minister heeft zich dit keer niet alleen de boosheid van de meer radicale boerenorganisaties op de hals gehaald. Ook meer gematigde boeren zijn kwaad. In de zoektocht naar een oplossing voor het probleem heeft de sector verschillende voorstellen gedaan, maar die zijn door de minister terzijde geschoven. Op de valreep van het reces heeft de Tweede Kamer de minister gevraagd om nog een keer naar die voorstellen te kijken. Schouten heeft al laten weten zij daar weinig vertrouwen in heeft.

Bij de vorige demonstraties van de boeren verdampte de sympathie toen de acties radicaler werden. Het Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) heeft gisteren aangifte gedaan omdat hij met de dood is bedreigd. Gisteren zorgden acties voor een verkeersinfarct op de wegen rond Deventer. Dichter bij huis deed de directie van Groningen Airport Eelde aangifte voor vernieling, nadat boeren donderdagavond hekken hadden vernield en op de start- en landingsbaan hadden gereden. Ook burgemeester Schuiling van Groningen hekelde de onaangekondigde acties waarbij ze kriskras met tractoren door de stad reden.

De voorstellen van de boeren verdienen een serieuze blik van de minister, maar doodsbedreigingen kunnen niet en met hun acties dreigen zij hun hand te overspelen.

menu