Directeur NS: situatie in Eindhoven met verbijstering aangezien

Commentaar: Burgeroorlog? De rellen en onrust bestaan, net als het coronavirus

Directeur NS: situatie in Eindhoven met verbijstering aangezien ANP

Waar het instellen van de avondklok in Drenthe en Groningen nauwelijks tot grote onvrede en onrust heeft geleid, ging het er elders heel anders aan toe. Voor zover nu bekend is afgelopen dagen in meer dan tien gemeenten sprake geweest van ernstige vernielingen, mishandelingen en zelfs plunderingen.

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven nam zelfs het woord burgeroorlog in de mond. Het was hem opgevallen dat relschoppers uit alle hoeken en gaten van het land naar zijn stad waren gekomen om de orde te verstoren en te vechten. Op andere plekken liep het minder uit de hand, maar was het beeld na afloop hetzelfde: chaos.

Burgeroorlog is een veel te groot woord voor de gebeurtenissen, hoe schokkend ze ook zijn. Premier Rutte benadrukte terecht dat 99 procent van de Nederlandse bevolking zich goed aan de avondklok en andere maatregelen houdt en heeft gehouden. Het woord burgeroorlog suggereert een gestructureerde strijd tussen substantiële partijen.

Afgaand op het aantal aanhoudingen – maandag stond de teller van de politie op driehonderd – hebben we daar niet mee van doen. Hoewel het onderzoek gaande is, lijkt het er op dat we te maken hebben met lieden voor wie geweld zowel doel als middel is en die demonstraties als springplank gebruiken.

Hun raadselachtige beweegredenen maken nieuwsgierig. Wat streven ze na? Hebben ze een plan om de druk op de ziekenhuizen te verminderen? Luisteren ze naar Forum voor Democratie, de partij die zaterdag een zegen uitsprak over het verzet en daarmee over de ontsporingen? Waar zit hun verstand? De analyse is nog lang niet voltooid.

Ondertussen doen de geweldsuitbarstingen denken aan die tijdens de jaarwisseling, niet alleen in Den Haag en Veen in Noord-Brabant, maar ook dichter bij huis, in Geesbrug en Coevorden. Ook daar zagen we de explosieve vermenging van maatschappelijke onvrede, verveling en een gebrek aan beschaving. Ook dat soort uitbarstingen doet ons steeds weer schrikken, waarna we met afschuw en veroordelingen reageren.

We willen het niet. Het hoort niet bij ons. Maar het bestaat en doet onvoorspelbaar de ronde. Net als het coronavirus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu