Eric Wiebes.

Commentaar: De val van het kabinet Rutte III verplicht

Eric Wiebes. Foto: ANP

De val van het kabinet Rutte III was onvermijdelijk. Het duurde even voor de premier zelf deze conclusie hardop uitspraak. Gisteren was het dan zo ver. De gang naar de koning, en daarmee het ontslag van het hele kabinet, was een feit. Minister Wiebes van Economische Zaken verdween meteen helemaal. Voor zijn aandeel als oud-staatssecretaris van Financiën heeft hij zelf zijn conclusies getrokken.

Het is een schrale troost voor de gedupeerden. Rutte haastte zich dan ook te beloven dat een snelle schadeloosstelling ondanks het het opstappen van zijn regeringsploeg doorgaat. Ook kondigde hij een pakket maatregelen aan. Dit moet voorkomen dat burgers andermaal op zo’n grote schaal, zoals hij zelf zegt, tussen de wielen van de overheid raken. Zo gaat het toeslagensysteem op de schop en wordt de informatievoorziening beter. Alle stukken die leiden tot een kabinetsbesluit worden in de toekomst openbaar gemaakt. Ook gaat een staatscommissie onderzoek doen naar discriminatie en racisme door de overheid. Het zijn een paar van de aangekondigde plannen en stuk voor stuk goede voornemens.

Het kabinet zal echter allerminst deemoedig de verkiezingen en de daaropvolgende formatie kunnen afwachten. De coronapandemie maakt dat de overgebleven ministers vol aan de bak moeten. Zelfs Wiebes wordt nog vervangen. De verlengde lockdown, de Britse variant van het virus en de mogelijk invoering van een avondklok maken dat het kabinet de komende dagen belangrijke beslissingen moet nemen. Het beeld kan ontstaan dat er niets veranderd is, dat het aftreden niet meer dan een symbolische daad is.

De komende maanden zullen de demissionaire ministers en straks de nieuwgekozen volksvertegenwoordigers echt moeten laten zien dat ze van de toeslagenaffaire hebben geleerd. Dat ze de voorgenomen maatregelen doorvoeren en nu wel naar burgers en verontrustende signalen luisteren. Ze zijn het verplicht aan de duizenden mensen die de dupe zijn van de falende overheid in deze onverkwikkelijke affaire.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu