Het is op veel plaatsen behoorlijk druk geweest tijdens Koningsdag. Dat belooft wat voor de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen vandaag.

 De gretigheid waarmee een deel van de bevolking toch een feestje wilde vieren kan wel eens een voorbode zijn voor de komende periode van versoepelingen. Veel jongeren staan op springen.

Qua drukte was Koningsdag natuurlijk onvergelijkbaar met een normale Konings- of Koninginnedag. Op de grote steden en een enkel feestje hier en daar na, heeft het overgrote deel van de bevolking zich gehouden aan de oproep er niet uit te gaan. Jammer voor Koningsdag zelf, koning Willem-Alexander noemde het terecht een Koningsdag om nooit te herhalen. Maar gezien de pandemie kon het niet anders.

Toch waren de treinen en snelwegen richting steden zoals Amsterdam erg druk en zagen de gemeentebesturen van veel steden zich genoodzaakt het publiek op te roepen thuis te blijven. Dat mensen er zo graag uit willen en gezelligheid willen beleven is best begrijpelijk. De emotionele en sociale schade door de schijnbaar eindeloos voortdurende lockdown begint steeds ernstiger te worden.

Maar het is nog even niet verstandig. De kans op een toename van het aantal coronabesmettingen is groot. De ziekenhuizen gaan intensieve tijden beleven en het wordt spannend of de gezondheidszorg het aan kan.

Het lijkt een geluk bij een ongeluk dat het weer nogal gaat tegenvallen de komende dagen, met voorspelde regen en lage temperaturen. Dat maakt de kans dat de terrassen, parken en winkelstraten te druk worden wat kleiner. Maar tegelijk kan daardoor het ‘zomereffect’ op het coronavirus nog een tijdje uitblijven, waardoor de alom gehoopte daling in het aantal besmettingen kan tegenvallen.

Het Outbreak Management Team hoopt dat het kabinet nog aan de noodrem kan trekken als het aantal ziekenhuisopnames uit de hand gaat lopen. Het is te hopen dat het niet zo ver hoeft te komen, maar gezien de corona-situatie moeten we er wel rekening mee houden

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar