Al maanden heerst nervositeit over deze oudejaarsavond. Niet iedereen denkt dat deze vuurwerkloze jaarwisseling slechts gepaard gaat met een spaarzame carbidknal en verder stilte, waarbij gezinnen, vrienden en buren om twaalf uur op gepaste afstand elkaar luchtkussen en de beste wensen toeroepen. De vrees is dat door de coronabeperkingen en het vuurwerkverbod de geest uit de fles gaat. Dat enkelen zich niet kunnen beheersen en dat de frustraties van het afgelopen jaar tot een uitbarsting komen.

Die gedachte is niet ondenkbeeldig. In verschillende plaatsen in Nederland is het de afgelopen weken onrustig geweest. Jongeren gingen rellend over straat en gebruikten meermaals geweld tegen handhavers en hulpverleners. Zij werden belaagd met zwaar vuurwerk en molotovcocktails. Elders hadden handhavers hun handen vol aan illegale feestjes. Ook daar keerden groepen jongeren zich tegen de gezagdragers.

Max Daniel, bij de Nationale Politie eindverantwoordelijk voor oud en nieuw, waarschuwde naar aanleiding van de incidenten. De gegooide projectielen zijn zo gevaarlijk dat noodweer, dus schieten, door agenten gerechtvaardigd kan zijn, zo zei hij.

Het is ongelofelijk dat hulpverleners, brandweermensen en politieagenten worden belaagd met zwaar vuurwerk en brandbommen. Het is eveneens onvoorstelbaar dat de politie op voorhand waarschuwt dat uit zelfverdediging wordt geschoten.

De politie in Noord-Nederland heeft geen concrete aanwijzingen dat het hier rond de jaarwisseling uit de hand gaat lopen. De situatie is rustig, aldus de regionale specialist Margreet Wiechers gisteren in deze krant. Het is te hopen dat het zo blijft.

Tijdens de bestrijding van de pandemie is het dit jaar vaker gegaan over strenge regels en handhaving. Uiteindelijk draait het om eigen verantwoordelijkheid en zelfbeheersing. Deze avond kan de rustigste oud en nieuw sinds mensenheugenis worden. Dat kan alleen als mensen hun verantwoordelijkheid nemen en even een jaar pas op de plaats maken. Een jaar zonder vuurwerk en grote feesten is geen reden om als dreinend kind met veel kabaal en geweld het gelijk te willen halen. Het kan levensgevaarlijk zijn.

Alvast een fijne jaarwisseling!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar