Zelden is zo reikhalzend naar een nieuw jaar uitgekeken. De woorden raar of bijzonder voldoen niet om het voorbije jaar 2020 te omschrijven. Al het andere nieuws ten spijt, het draait sinds maart vorig jaar om maar een ding: corona.

De invloed op persoonlijke levens, ons werk, het onderwijs, het bedrijfsleven, ons land en de rest van de wereld is immens. De maatregelen zijn nooit vertoond en zelden stierven in de geschiedenis zo veel mensen aan dezelfde ziekte. Voor velen zal 2020 voor altijd een trieste herinnering zijn.

Hoewel Nederland nog midden in de tweede lockdown zit en pas volgende week begint met prikken, wordt het vaccin gezien als de ultieme uitweg uit de crisis. Er is hoop. We kunnen weer voorzichtig nadenken over de terugkeer naar een samenleving zonder veel beperkingen, terug naar normaal.

Historici duiden over een paar decennia het voorbije jaar ongetwijfeld als een kanteljaar. Door corona was 2020 ook het jaar van een stroomversnelling in de digitalisering van ons dagelijkse leven. Werk is niet meer aan kantoor gebonden. Videocalls maken reizen voor vergaderingen overbodig. Autorijden en ook zakelijk vliegen worden minder noodzakelijk. We kopen vaker en meer dan ooit online. Fysieke winkels zullen veranderen, soms verdwijnen en dat heeft een grote invloed op onze binnensteden. Een totaal vuurwerkverbod is opeens een stap dichterbij. We hebben ontdekt dat het eigen land een fantastische vakantiebestemming is en dat wandelen helemaal niet saai is. En de bezorgdheid over nieuwe pandemieën heeft blijvend effect op onze omgangsvormen.

Door het vaccin is er hoop dat we al deze nieuwe ontwikkelingen in goede gezondheid kunnen beleven en dat we straks ook weer met z’n allen naar de bioscoop, het stadion, het theater, de kroeg, het restaurant kunnen en op reis kunnen naar onze favoriete vakantiebestemming. De wereld na corona zal niet meer hetzelfde zijn. Hoe groot het verlangen naar het oude normaal ook is. De coronacrisis heeft ons nieuwe inzichten gegeven. Een aantal is blijvend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar