Premier Mark Rutte geeft een toelichting aan de pers na afloop van een extra ministerraad over de toeslagenaffaire.

Commentaar: De toeslagenaffaire en de gunst van de kiezer

Premier Mark Rutte geeft een toelichting aan de pers na afloop van een extra ministerraad over de toeslagenaffaire. Foto: Bart Maat/ANP

Onbegrijpelijk. Met dat woord reageerde Lilian Marijnissen toen ze zag dat de VVD er in een peiling twee zetels heeft bijgekregen.

De lijsttrekker van de SP had verwacht dat de partij van Mark Rutte, al jaren de grootste van het land, door de val van het kabinet als gevolg van de toeslagenaffaire flink afgestraft zou worden. Niet dus.

Onbegrijpelijk? Wellicht. Maar niet onverklaarbaar. De meeste stemmers denken eerst aan hun eigen hachje. De toeslagenaffaire mag dan tienduizenden mensen hebben gedupeerd, gecriminaliseerd en gediscrimineerd, daar staan honderdduizenden Nederlanders tegenover die geen klachten hebben, die Rutte een betrouwbaar leider vinden.

Nederlanders doen vaker vreemd als ze mogen stemmen. Forum voor Democratie werd in 2019 tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten in het door aardbevingen getroffen Groningen vanuit het niets een van de grootste partijen. Met een programma voor meer aardgaswinning nota bene.

De verklaring voor de recente rugwind van Rutte zit in het moment van de peiling: slechts een dag na zijn ontslag als premier. Het is waar – en wrang – dat de toeslagenaffaire al meer dan tien jaar speelt. Het is ook waar dat de Kamerleden Renske Leijten en Pieter Omtzigt, laat opgemerkt door de media, jaren vragen moesten stellen voor er een parlementaire onderzoekscommissie kon komen. Het 133 bladzijden tellende rapport van die commissie, Ongekend onrecht , ligt er pas een maand.

De reactie van het kabinet Rutte III op wat er allemaal mis is gegaan en hoe in de toekomst nieuwe ontsporingen moeten worden voorkomen, is zeer vers. Nederland telt weliswaar veel deskundigen, over de ware betekenis en impact van de toeslagenaffaire tasten de meeste Nederlanders in het duister. Vooralsnog voelen alleen de gedupeerden de gevolgen.

Woensdag praat de Tweede Kamer over de kwestie. Het zou goed zijn als het gesprek over de fundamentele oorzaken en noodzakelijke veranderingen daarna ook buiten Den Haag breed en begrijpelijk wordt gevoerd. In de kranten, op de radio en tijdens de vele televisietalkshows die ons land rijk is. Dan maar wat minder corona en cabaret. Opdat we straks in maart goed geïnformeerd op de juiste partij stemmen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu