Commentaar: Gedrag van Bestuur Jehova's Getuigen bij bestrijding misbruik laakbaar en verwerpelijk

Foto: Archief DVHN/Anton Kappers - Thomasson Foto: Anton Kappers - Thomasson

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker grijpt eindelijk in bij de Jehova’s Getuigen. Hij wil dat er een aangifteplicht komt voor seksueel misbruik binnen de gemeenschap.
Lees meer over
Commentaar

Ook moeten slachtoffers terecht kunnen bij een special meldpunt van Slachtofferhulp Nederland. Dat de overheid op deze wijze moet ingrijpen binnen een particuliere organisatie is bizar.

Seksueel misbruik is een ernstig misdrijf. Het heeft op slachtoffers een enorme impact. Het ruïneert levens. Het feit dat daders soms jarenlang ongestraft hun gang hebben kunnen gaan, maakt het lijden vaak nog ondraaglijker.

 Het is dan ook noodzakelijk dat van misbruik aangifte wordt gedaan en dat daders aangeklaagd worden. Dergelijke zaken horen niet binnen een gesloten gemeenschap zelfstandig te worden afgehandeld – de Jehova’s hebben een eigen rechtssysteem - maar dienen via een deugdelijke strafrechtelijk procedure te worden beoordeeld. Alleen zo wordt recht gedaan aan het kwaad dat de slachtoffers is aangedaan.

Begin 2017 kwamen de eerste signalen van misbruik binnen de gemeenschap van Jehova’s naar buiten. Justitie heeft ondertussen 13 zaken behandeld of nog in behandeling. Dat heeft vooralsnog geleid tot twee veroordelingen.

Ondertussen weigert het bestuur van de geloofsgemeenschap, waarvan het landelijke hoofdkantoor in Emmen staat, om zelf adequaat actie te ondernemen. Het ziet bijvoorbeeld geen heil in een intern meldpunt waar slachtoffers terecht kunnen voor deskundige hulp, zodat zij vanuit de besloten gemeenschap met hun verhaal naar buiten durven te treden om aangifte te doen.

 Het is nog veel erger. Vrij recent heeft de leiding van de geloofsgemeenschap via diverse juridische procedures de publicatie van onderzoek naar misbruik proberen tegen te houden. Telkens haalde het bestuur bakzeil, maar het leidde niet tot een andere opstelling.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat de minister nu ingrijpt, want het is bedenkelijk, laakbaar en verwerpelijk dat mensen die leidinggeven aan een dergelijke organisatie niet zelf hun verantwoordelijkheid nemen en niet zelf de juiste stappen zetten om misbruik tegen te gaan.

Nieuws

Meest gelezen

menu