Commentaar: Laat winkelketens en vakantievierders niet de lockdown verprutsen

Winkelketen Action wilde gisteren weer open voor verkoop van alleen 'essentiële' producten (met de rest van de schappen afgeschermd), maar werd teruggefloten door het kabinet. Foto: ANP/Koen van Weel

De lockdown is bijzonder vervelend en uiterst kostbaar. Maar het doel is duidelijk: het aantal besmettingen met het coronavirus terugdringen. Dat winkelketens zoals Action en Hema toch gebruik probeerden te maken van de mazen in de wet, en dat er toch nog voor de lol gevlogen wordt van en naar Schiphol, roept dan begrijpelijkerwijs ergernis op. Die uitzonderingen dreigen de hele lockdown te verprutsen.

Er zijn Nederlanders die in deze tijd doodleuk in Zwitserland gaan skiën, zogenaamd een noodzakelijk reisje ter ontspanning. Er zijn nog steeds mensen die naar de Canarische Eilanden, de Cariben of Dubai vliegen. Voor al die mensen geldt dat zij misschien zelf het idee hebben dat ze hun reis of winkeluitje heel veilig doen.

Het punt is alleen: het is niet eerlijk; de rest van ons houdt zich wél aan de regels. Bij het tegenhouden van het virus kan het nou net om die enkele uitzonderingen gaan. Eén superspreader kan tientallen anderen besmetten. Bovendien lokt het gedrag van de een gedrag bij de ander uit, en voordat we het weten zouden de Actions en Hema’s weer vol staan.

Natuurlijk zijn de regels van de lockdown lastig en soms onlogisch. De grenzen zijn niet altijd goed uit te leggen. Waarom mag een boekverkoper zijn klant geen boek verkopen aan de toonbank, maar datzelfde boek wel als pakketje verstrekken? Waarom mag het Kruidvat wel kleding en speelgoed verkopen maar een andere winkel niet?

Het antwoord is natuurlijk vrij simpel: omdat iedereen zo veel mogelijk thuis moet blijven. Omdat we met elkaar alles op alles moeten zetten om de epidemie te temmen. Als werkelijk iedereen thuis zou blijven en geen contact zou hebben met mensen buiten de eigen ‘bubbel’, dan zou het virus snel uitdoven.

Hoe begrijpelijk ook dat mensen voor hun eigen belang proberen op te komen, hoe gelijk sommige winkeliers ook hebben dat er bij hún in de zaak nauwelijks kans op besmetting is, het is behoorlijk irritant dat er nog steeds ondernemers en individuen zijn die net doen of ze niet snappen waar deze lockdown voor nodig is. Te veel volwassenen gedragen zich in deze tijd als kinderen die hun zin niet krijgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Coronavirus