Drukte tijdens Rodernacht op het Jaarbeursterrein, drie jaar geleden. De horeca draaide toen volop.

Commentaar: Actie supermarkt Roden verdient navolging, meer solidariteit tussen ondernemers

Drukte tijdens Rodernacht op het Jaarbeursterrein, drie jaar geleden. De horeca draaide toen volop. Foto archief Geert Job Sevink

De Jumbo supermarkt in Roden heeft een inzamelingsactie bedacht. Klanten kunnen voor een euro een voucher kopen en de opbrengst gaat naar de lokale horecaondernemers. Zelf deed de eigenaar van de supermarkt al 5000 euro in de pot. Hij hoopt dat het bedrag met de inbreng van de klanten wordt verdubbeld. Inmiddels is 9000 euro opgehaald.

Het is een sympathiek gebaar, maar het is – zoals de supermarktbaas zelf ook zegt – een druppel op een gloeiende plaat.

Uit de eerste Kleinbedrijf Index, een initiatief van kredietverstrekker Qredits, Ondernemend Nederland en de Hogeschool Utrecht, blijkt dat kleine zelfstandigen eind vorig jaar het hardst geraakt zijn door de coronacrisis. Ruim 60 procent zit onder het minimumloon en van die groep heeft de helft zelfs minder dan bijstandsniveau. Het zijn vooral horecaondernemers, winkeliers, maar ook starters. Veel ondernemers zien zich gedwongen om privégeld in de zaak te steken.

Vanavond gaat de avondklok in en gaat Nederland verder op slot. De verlengde lockdown drukt zwaar. Om bedrijven te steunen, tast het kabinet opnieuw diep in de buidel. Er wordt nog eens 7,6 miljard euro vrij gemaakt om getroffen ondernemers tegemoet te komen. Voor het eerst komt er ook steun voor startende ondernemers. Demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën hoopt met het steunpakket een grote golf van faillissementen te voorkomen.

In weerwil van alle malaise zijn er ondernemers en ondernemingen die het goed doen. Supermarkten hebben het afgelopen jaar de omzet fors zien groeien. Als essentiële winkels bleven ze open. Tot grote ergernis van non-food-winkels breidden zij zelfs hun assortiment uit met huishoudelijke artikelen en een enkele stuntte nota bene met handdoeken. Ook de grote onlinebestelreuzen doen goede zaken.

Het contrast met de duizenden noodlijdende zelfstandigen is groot. De financiële druppel in Roden is – hoe klein ook – een daad van solidariteit, eentje die navolging verdient. Om te beginnen van bedrijven die, ondanks of dankzij de crisis, heel succesvol zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu