Een politicus twitterde weer eens iets opruiends. Misschien is onderhand de tijd rijp voor harde afspraken over dat soort tweetjes – dat we gewoon, met z’n allen besluiten om er helemaal niets mee te doen. Lekker in het luchtledige laten twitteren, dan kan het geen kwaad. Zoals die boom in het bos die niet echt omvalt zolang niemand ‘m de grond hoort raken.

Toch moeten we het over dit tweetje hebben. Want de auteur is Geert Wilders, de fractievoorzitter van een politieke partij waar in maart ruim een miljoen Nederlanders op stemden. De inhoud is potentieel levensgevaarlijk.

‘Journalisten zijn – uitzonderingen daargelaten – gewoon tuig van de richel’, postte de PVV-voorman om tien uur op zaterdagavond. NRC had die dag gepubliceerd over seksuele intimidatie door Kamerleden, onder wie PVV’er Dion Graus. Wat er feitelijk onjuist was of anderszins niet deugde aan de berichtgeving, benoemde Wilders verder niet. Hoeft hij ook niet, getuige de duizenden likes en honderden retweets en reacties. Dinsdagmiddag was #tuigvanderichel nóg trending.

Daarop liet Wilders toch maar even weten dat hij natuurlijk tegen geweld is, ‘altijd en tegen iedereen’. Het zal waar zijn, maar het is ook een volslagen dooddoener, zoiets als voor wereldvrede zijn en honger willen oplossen. En aan het geschiede kwaad doet de uitspraak nul komma nul af. Je mag ze van meneer Wilders misschien niet direct in elkaar slaan of van de weg rijden – journalisten zijn dus wel tuig. Van de richel. Allemaal. Nou ja, uitzonderingen daargelaten.

Een intrigerend zinnetje, van die uitzonderingen, want wie zijn dat dan? Wat moet een journalist doen om géén tuig te zijn? Misstanden onthullen, de macht controleren, de burgers informeren?

De Nederlandse media doen niet anders. Wilders weet dat zelf heel goed. Joost Vullings van EenVandaag zocht het even uit: twaalf van de zestien kamervragen die de PVV’er in 2021 stelde, baseerde hij op nieuwsberichtgeving. Van, jawel, mainstream media zoals de NOS, de Gelderlander en de Telegraaf .

Politici kunnen hun werk alleen doen als journalisten het hunne doen. Dat Wilders dat in gevaar brengt om de aandacht af te leiden van een Kamerlid dat – niet voor het eerst – onder vuur ligt, is een volksvertegenwoordiger onwaardig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar