Via Google Trends kan je zien waar vandaag of op dit moment het meest naar wordt gegoogled, in Nederland of in andere landen op de wereld. Een makkelijke en behoorlijk representatieve manier om te weten te komen wat mensen nou werkelijk bezighoudt.

Gisteren typten veruit de meeste Nederlanders ‘reisadvies’ in op Google. Eerder die dag kwam het nieuws dat we met ingang van vandaag weer naar veel meer Europese landen op vakantie mogen, zonder dat je bij terugkeer een negatieve test hoeft te laten zien of je vrijwillig moet opsluiten. Na onder meer Aruba, Bonaire en de Griekse eilanden staan nu ook Duitsland, Luxemburg, Polen, Tsjechië en Slowakije op geel.

Erg veel mensen wilden hier dus het fijne van weten, wat aangeeft dat we er met z’n allen wel weer zin in lijken te hebben, een buitenlands avontuur. Het ‘oude normaal’ dus eigenlijk. Al blijft het opletten, want sommige landen zijn misschien geel voor ons, dat betekent niet automatisch dat wij ook geel zijn voor hen (even googlen).

Wat Google Trends gisteren liet zien wordt bevestigd door een vers onderzoek van de NOS: bijna negen op de tien Nederlanders verheugen zich op de tijd ‘na corona’. Mensen zien er het meest naar uit om geen mondkapje meer te hoeven dragen, al snel gevolgd door ‘weer op vakantie gaan naar het buitenland.’

Ergens in dat onderzoek zal ook staan dat mensen niet kunnen wachten om weer massaal te gaan hossen op een grasveld, want ‘Harmony of Hardcore’ – een dancefestival in het Brabantse Erp dat aankondigde alsnog door te gaan – was gisteren de op twee na populairste Google-zoekterm.

Het moest ‘zonsverduistering’ nog net boven zich dulden. Dat is dan ook een geweldig fascinerend natuurfenomeen, zo erg dat de Groningse sterrenkundige Theo Jurriens zich in de nieuwste aflevering van DVHN Live bijkans verslikte van enthousiasme.

Een zonsverduistering, zelfs een gedeeltelijke, zoals vandaag boven heel West-Europa te zien is, brengt wel een probleem met zich mee. De energie die we met zonnepanelen opwekken, en dat wordt er steeds meer, valt erdoor weg. Het zal me dan ook niet verbazen als onderzoek uitwijst dat er na vandaag nog meer mensen twijfelen of we wel echt allemaal van het gas af moeten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar