Nee, FC Emmen slaagde er niet in om in de Arena te stunten tegen Ajax. Het zou wat zijn geweest. Na de miraculeuze ontsnapping vorige week – 3-1 thuis tegen Heracles Almelo – óók nog winnen van het grote Ajax.

De ploeg van trainer Dick Lukkien leek lange tijd gedoemd om te degraderen, maar doet het na de winterstop verrassend goed. Een overwinning op Ajax, of zelfs maar een gelijkspel, bleek echter (opnieuw) veel te hoog gegrepen (het werd 4-0).

In eigen huis

En dus konden de Amsterdammers de kampioensschaal al in ontvangst nemen, drie speelrondes voor het einde van de competitie. En in eigen huis.

Daar was hen veel aan gelegen, want anders had het volgend weekend moeten gebeuren, in Rotterdam, of all places . Daar staat zondag de klassieker op het programma.

De Amsterdamse burgemeester, Femke Halsema, had het waarschijnlijk niet heel erg gevonden. Ze heeft net de uit de hand gelopen drukte tijdens Koningsdag achter de rug, waarbij zelfs de ME moest ingrijpen.

Massaal juichen

Ditmaal had ze alvast een noodverordening afgekondigd voor het Leidseplein en de nabije omgeving. Dat weerhield supporters er niet van om – zonder mondkapjes of anderhalve meter afstand – een feestje te bouwen bij de Arena en hun helden massaal toe te juichen.

Voor sommige voetbalsupporters zijn er blijkbaar belangrijkere dingen in het leven dan voorkomen dat je jezelf en anderen in gevaar brengt. En dat terwijl het er even op leek dat ze weer welkom zouden zijn in de voetbalstadions.

Niet altijd fraai

De pilot met publiek bij de wedstrijden, vorige week, was een groot feest. Maar, eerlijk is eerlijk, niet alle taferelen rond het veld hadden we gemist. Het massaal uitfluiten van Ajax-spits Brian Brobbey of het verrot schelden van Feyenoord-speler Steven Berghuis na een rode kaart – fraai was het altijd niet.

Volgens de KNVB verliep alles zonder problemen en smaakte het naar meer. Alleen lukt het niet om de Wet publieke gezondheid, die dit mogelijk moet maken, op tijd aan te passen.

En dus worden de laatste eredivisiewedstrijden toch zonder publiek afgewerkt. Jammer voor de sfeer, maar voorlopig misschien wel zo veilig – en rustig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Commentaar