DVHN-lezers: Oranje moet wegblijven bij het ‘bloed WK’ in Qatar. 'Manier waarop Qatar met gastarbeiders omgaat is moderne slavernij'

Wereldbeker voetbal in Qatar 2022 Illustratie: Tom Janssen

Nog niet eerder waren de deelnemers van de Stelling van de dag zó eensgezind: 90,5 procent vindt dat het Nederlands Elftal niet moet deelnemen aan het komende WK voetbal in Qatar.

Dit na berichtgeving over de vele doden die zijn gevallen onder bouwers van de stadions, als gevolg van ernstige schendingen van de mensenrechten.

De verbolgenheid onder de stemmers is groot. Het is een ‘bloed WK’, reageert iemand. En: „Hebben we dan niets geleerd van Argentinië 1978?”

Moderne slavernij

Verschillende stemmers noemen de manier waarop Qatar omgaat met hun ‘gastarbeiders’ moderne slavernij, en doen een beroep op de spelers: „Als je BLM ondersteunt kan je niet op een met slavenbloed doordrenkte grasmat spelen.”

De keuze om een WK voetbal middenin de woestijn te houden leidde al van meet af aan tot verhitte discussies. „Ik ben altijd al tegen een WK in Qatar geweest,” schrijft iemand. „Dit WK is gekocht. Qatar is helemaal geen voetballand, kamelenraces gaan beter daar.”

Onzinnige reactie

Een enkele dappere oneens-stemmer vindt de stelling maar een beetje hypocriet: „Boycotten is een onzinnige reactie, want dan kunnen wij nergens meer sporten. De volgende Olympische Winterspelen zijn in China, moeten we daar dan ook niet naartoe gaan?”

Maar als gezegd is dit bijna de spreekwoordelijke roepende in de woestijn. Vrijwel iedereen is het eens met de stelling, hoe dol hij of zij ook is op voetbal: „Er is geen enkel steekhoudend argument om daar aan het WK mee te doen. Deze voetballiefhebber gaat in ieder geval niet kijken. #boycotqatar”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag