'Gooi alle terrassen los!' Meerderheid DVHN-lezers vindt dat meer versoepelingen moeten kunnen

Toen de horeca op 1 juni vorig jaar weer open mocht, stonden een dag eerder de tafels en stoelen in de Poelestraat in Groningen al klaar. Foto: Corné Sparidaens

61,5 procent van de DVHN-lezers is het eens met de Stelling van de dag: Rutte had veel meer versoepelingen moeten aankondigen. De meeste mensen willen graag weer naar het café en de sportschool, zo blijkt.

„De horeca verdient het ook om open te gaan,” reageert iemand. „Desnoods een tafel per gezin per uur, dat zou voor veel mensen al een beter vooruitzicht zijn dan nu.” Buiten tafelen moet al helemaal kunnen, geven verschillende lezers aan: „Gooi gewoon alle terrassen los!” reageert iemand. „Binnen zou je beter moeten luchten misschien, of wat meer ruimte tussen de mensen creëren, maar buiten zit je gewoon buiten.”

Honderden in hetzelfde hokje

Veel lezers vinden dat ook de sportscholen prima open moeten kunnen: „Fit zijn is bovendien goed voor de mentale gezondheid,” reageert iemand. „Ook hadden de sportscholen alles al aangepast aan de anderhalve meter-regel.” Iemand anders meent dat een sportschool ‘minder risico op besmettingen’ oplevert dan groepssporten. Bovendien: „Straks met de verkiezingen staan we ook met z’n honderden in hetzelfde hokje.”

Een enkeling kijkt naar landen waar men nooit tot een horecasluiting of lockdown is overgegaan: „Een open maatschappij zoals bijvoorbeeld in Zweden heeft niet meer besmettingen tot gevolg gehad. Het gevolg is wel dat de economie niet geheel kapot gaat. Laat mensen zelf bepalen welk risico ze willen lopen, als er al een significant risico bestaat.”

„Stick to the plan”

Toch vindt 38,5 procent dat we op onze hoede moeten blijven, en niet te licht over verdere versoepelingen moeten denken. „Het is niet te hopen dat we te voortvarend te werk gaan,” reageert iemand. „Misschien kunnen we dan wachten op een derde golf en wie is daarmee gebaat. Zolang er nog op diverse plekken uitbraken zijn kunnen we niet voorzichtig genoeg zijn.”

„Stick to the plan!” schrijft iemand anders, die het risico bij nog meer versoepelingen ook te groot vindt. Om daaraan toe te voegen: „Uiteraard wel alle begrip voor de mensen die nu getroffen worden. Zij dienen veel ruimhartiger gecompenseerd te worden!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag