De eerste vraag die ik stel als iemand een nieuwe of andere auto heeft is: wat voor motor zit er in? Vrij normaal, maar bij vrouwen zorgt het voor verwarring. Bijna altijd is de reactie: ,,Eh, weet ik niet. Is dat belangrijk?’’

Laat ik het zo zeggen: het is niet onbelangrijk. Zonder motor heb je niks aan een auto. Cilinderinhoud en type brandstof zeggen iets over snelheid, vermogen, verbruik, dat soort dingen.

Wij, mannen, willen dat weten. Ook omdat het mede bepalend is of er een caravan achter de wagen kan en sommige krachtbronnen, bijvoorbeeld de 1.9 diesel van Peugeot van een tijd terug, gelden als oersterk. Daar kun je kustvaarders mee door het diep trekken.

Een vrouw, leer ik van één van de vrouwen waar ik de vraag aan stel, denkt echter: vraagt-ie helemaal niet naar de kleur?

Nee, totaal oninteressant. Al is het wipkarrenblauw.

Zij meldde zelfs dat haar nieuwe auto een goede aankoop was, want: ‘de originele lakstiftjes zaten er nog bij’. Wat voor haar pleitte was dat ze wel wist dat er een nieuwe distributieriem en accu in zaten. Inderdaad, belangrijk.

Het gaat bij ons overigens net zo. Ik heb leuke wagens uit ‘favorieten’ moeten verwijderen nadat mijn vrouw zei: ,,Ah nee, niet die kleur.’’ Zo ging het zelfs met de scooter.

Die dingen staan bij bosjes te koop, maar ik moest een aanhanger met huif van Pak ‘N Bak huren om een exemplaar uit Oosterwolde te halen, zeventig kilometer verderop.

De kleur was wel apart, ja.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen