Lezersbrief: Vindicat Atque Polit

Het pand van studentenvereniging Vindicat aan de Grote Markt. Foto DvhN/Roelof van Dalen

Vindicat Atque Polit. ‘Handhaaft en Beschaaft’. Dat is de Nederlandse vertaling van de Latijnse naam van het oudste Nederlandse studentencorps.

Vindicat, sinds mensenheugenis handhavend en beschavend in de ‘burcht’ aan de Grote Markt in Stad. Een illuster genootschap, met een roemruchte staat van dienst in het handhaven van onze beschaving. Jonkheer Jan Pieter Dikschieter stond deze week voor het gerecht. In het ‘tennishok’ was ‘ietwat’ gebeurd. Jan Pieter, goed in vernederen, zelfkennis was hem niet vreemd, had daar alleen maar zijn hakje gezet op het hoofdje van een feutje. Moet kunnen, niks mis mee toch, beetje hoofdpijn, mogelijk een klein schedelbreukje… Als dat niet meer kan, zei Jan Pieter.

Leiders

Jonkheer Jan Pieter en de zijnen worden onze toekomstige leiders. Raadsheren, dokters, mensen die vaak gaan over uw en mijn toekomst. Onze toekomst ligt vaak in de handen van lieden zoals Jan Pieter en de zijnen. Wat is daarvoor nu alleen maar broodnodig? ‘Mutua Fides’, hetgeen betekent: ‘Wederzijds Vertrouwen’. Dit vertrouwen heb ik in onze rechtspraak: Uitspraak: 23 november.

Musselkanaal, H.D. Drenth

menu