Opinie: Het gaat uitstekend met RTV Noord, dank u!

Noord Vandaag-presentatoren Marcel Nieuwenweg en Frederick Stokker Foto: Jan Buwalda

Gisteren (dinsdag 19 januari) bestond RTV Noord exact 75 jaar. We vieren dat nu niet, vanwege de coronabeperkingen. Zodra het kan doen we dat wel. Samen met onze ruim honderd trotse collega’s die elke dag weer met hart en ziel bijdragen aan ons succes. Want in weerwil van wat André Doorlag schreef in deze krant: het gaat prima met ons!

Meningen en feiten. Ze zijn in dit tijdsgewricht maar moeilijk uit elkaar te houden. De brievenschrijver Doorlag heeft in elk geval weinig moeite gedaan om zijn mening (die zich eigenlijk alleen beperkt tot de programma’s op ons tv-kanaal) met feiten te onderbouwen.

Het is wel jammer dat hij zich permitteert te concluderen dat er van RTV Noord weinig meer over zou zijn en dat we ons van ons publiek vervreemden. Want de feiten laten een heel ander beeld zien.

Opmars van digitale kanalen

Er is natuurlijk wel iets aan de hand in medialand. De opmars van de digitale kanalen van de grote tech-bedrijven heeft het speelveld drastisch veranderd. De effecten daarvan merkten wij, net als vele andere media, meer dan tien jaar geleden al op. Kijk- en luistercijfers kwamen onder druk te staan. Relevantie was ineens een onderwerp.

Ook de subsidiegevers gingen anders naar media kijken. Eerst de provincie en later de landelijke overheid voerden stevige bezuinigingen door (meer dan 15 procent van ons budget ging verloren).

Het roer moest om

Tegen die stroom in hebben we de koers aangepast. Als RTV Noord een zeer relevant, multimediaal bedrijf wilde blijven moest het roer om. Online (website en app) voor nieuws, sport en cultuur, onze social-kanalen voor verbinding en interactie, podcasts voor onderwerpen voor een klein maar enthousiast publiek en radio en televisie als massamedia met als doel (uiteraard binnen de kaders van de mediawet) een breed publiek aanspreken.

En terwijl we harde bezuinigingen doorvoerden hebben we het aantal verslaggevers juist uitgebreid (onze eerste taak is nieuwsvoorziening). Daarnaast hebben we samen met RTV Drenthe, Omrop Fryslân en RTV Oost een platform voor onderzoeksjournalistiek opgericht. Die uitbreiding van ons journalistieke team gaat ook nu nog gewoon door.

Afscheid van programma’s

Uiteraard betekent keuzes maken ook afscheid nemen van bepaalde formats en programma’s. Zeker als er een aanzienlijk deel van het budget is wegbezuinigd. De heer Doorlag verlangt naar de programma’s van vroeger. Wij kijken naar de toekomst. En die ziet er heel anders uit dan het nostalgische beeld dat Doorlag schetst. Kiezen doet soms pijn.

In weerwil van wat de heer Doorlag beweert zijn onze resultaten meer dan prima. Om met minister Slob te spreken: we voeren alle lijstjes aan. Onze televisiezender is springlevend en heeft de aanslag van de digitale kanalen glansrijk doorstaan. De kijk- en waarderingscijfers zijn zelfs zo goed dat we onze ambities naar boven toe gaan bijstellen. Kortom, we denken nog verder te kunnen groeien en dat is bijzonder in televisieland. Onze digitale kanalen worden massaal gevolgd en de radioploeg heeft dappere plannen om in die vechtmarkt (we zijn overigens marktleider) weer te gaan groeien.

Met onze multimediale aanpak bereiken we meer Groningers dan ooit, waaronder ook jongeren. En daar zijn we trots op. Want veranderen is heel erg lastig en succesvol veranderen in deze tijden zelfs erg moeilijk. Maar we doen het wel, met ons allen. Dat op onze verjaardag een ingezonden stuk in de krant wordt afgedrukt van iemand die vindt dat de omroep (in zijn geval televisie) zich moet aanpassen aan zijn wensen, want anders deugt er helemaal niets van, zal ons niet van onze koers afbrengen.

Mischa van den Berg is hoofdredacteur van RTV Noord

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
menu