Bruggen gestremd, steigers versleten. De pleziervaart komt er in de provincie Groningen bekaaid vanaf | opinie

Een bootje vaart door het Stadskanaal in Musselkanaal, door achterstallig onderhoud zijn er steeds meer routes onbevaarbaar. Foto: Huisman Media

De Gerrit Krolbrug in Groningen raakte beschadigd doordat er een Duits vrachtschip tegenaan voer. Maar in de provincie verkeren meer bruggen in slechte staat, net als verschillende sluizen, stelt Tinie Alma van de Federatie Watersportverenigingen Noord-Groningen. Volgens haar wordt het hoog tijd dat de provincie iets doet aan al het achterstallige onderhoud.

Goed nieuws voor alle bootbezitters en hobbykapiteins: op 1 mei is het vaarseizoen in de provincie Groningen weer van start gegaan. Zoals ieder jaar worden vanaf die datum de bruggen en sluizen weer bediend. In de ANWB Wateralmanak en de provinciefolder over het nieuwe vaarseizoen staan de bedieningstijden aangegeven.

Lommerrijke maren

Groningen heeft vele attractieve vaarwegen, oude en nieuwe kanalen, deels gekanaliseerde rivieren, prachtige diepen en lommerrijke maren en zelfs zes meren om te bevaren. Niet voor niets wordt onze mooie provincie door vele waterrecreanten geroemd. Nergens vind je zoveel rust en ruimte, natuurlijke schoonheid en gastvrijheid.

De provincie stimuleert de (vaar)recreatie onder meer met een beleidsnota, een folder ‘varen in Groningen’ en via het routebureau Groningen dat verschillende brochures uitgeeft met titels als: Varen doe je samen , Ontdek Groningen vanaf het water en Groningen mag gezien worden .

Op haar website noemt de provincie Groningen zichzelf ‘een belangrijke provincie voor de scheepvaart, zowel voor vrachtschepen als voor recreatievaart.’ Ook staat er, bijna trots, dat het de Provincie is die veel van de sluizen en bruggen beheert en bedient.

Al jaren achterstallig onderhoud

Dat kan wel zo zijn, maar de realiteit is dat er helaas steeds meer routes onbevaarbaar zijn, omdat er al jaren achterstallig onderhoud aan veel bruggen is. Daarnaast worden werkzaamheden altijd in de zomerperiode uitgevoerd, waardoor juist in deze populaire vaarperiode opnieuw stremmingen ontstaan.

Deze zomer kan er niet worden gevaren op:
Het Aduarderdiep (gestremd van augustus 2020 t/m eind juli 2022).
Het Boterdiep vanaf Onderdendam tot Groningen (stremming Ellerhuizerbrug in 2020 t/m 2022).
Het Pekelder Hoofddiep is het hele seizoen 2021 gestremd (vele bruggen kampen met achterstallig onderhoud, deze zomer worden er twee bruggen opgeknapt).
De brug Ter Apel in het Ter Apelkanaal is gestremd.
Het Helwerdermaar: in 2013 is een brug door een dam vervangen, er is hierover vooraf géén communicatie met zowel de voormalige gemeente Eemsmond als de provincie Groningen geweest. Het terugdraaien van deze onbegrijpelijke actie sleept zich al jaren voort.
Het kanaal Haren-Rütenbrock (van Ter Apel naar Duitsland) moet op eigen risico worden bevaren vanwege ondieptes.

Een hachelijke onderneming

In het Damsterdiep en Slochterdiep zijn zelfbedieningsbruggen. De steigers voor het aanmeren bij de bruggen zijn versleten, te kort, glad en verschillende planken ontbreken. Omdat de vaarrecreant vaak op leeftijd is, is het een hachelijke onderneming om deze bruggen te bedienen. De steigers zouden wat ons betreft nodig gerenoveerd moeten worden en de bruggen op afstand bedienbaar.

Daarnaast zijn er de nodige kortere of langere stremmingen die er, zo leert de ervaring, ongetwijfeld nog gedurende het vaarseizoen bij zullen komen – juist vanwege het achterstallige onderhoud van diverse bruggen. En de tijdelijke stremmingen die er nu al zijn, zoals in het Oosterwijtwerdermaar, het Hoendiep en het Damsterdiep.

Het wordt tijd dat onze provincie waarmaakt wat ze in de folder belooft: dat Groningen weer echt gezien en ontdekt kan worden vanaf het water. We hebben immers zoveel te bieden: de middeleeuwse kerken, de statige herenboerderijen, het prachtige Westerwolde en niet te vergeten: het Waddengebied. En dan hebben we het nog niet eens over de twaalfde-eeuwse maren.

Wij zijn een Pronkjewail in golden raand, zoals ons volkslied terecht bezingt. Daarom zeggen wij: laat deze raand niet versloffen en maak waar wat de folders beloven.


Tinie Alma is secretaris van de Federatie Watersportverenigingen Noord-Groningen, die 9 watersportverenigingen vertegenwoordigt: Abel Tasman in Delfzijl, Damster WatersportVereniging Appingedam, WaterSportVereniging Onderdendam, de Oude Weer in Warffum, Watersportvereniging Op ’t End in Uithuizen, De Pool in Eenrum, De Watergeuzen in Ulrum, De Leenstertillen in Leens en De Zoutkamperril in Zoutkamp

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie