Jongeren hebben de toekomst, maar nergens zitten ze aan tafel om mee te beslissen. Dat moet anders | Opinie

Demissionair premier Mark Rutte voert een online campagnegesprek met studenten. Jaron Tichelaar vindt dat jongeren echt mee zouden moeten regeren Foto: Bart Maat

Nog nooit lukte het een jongerenpartij om mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Maar JONG is het wel gelukt. Dit laat zien dat de tijd rijp is om jongeren een stem te geven in de Tweede Kamer.

Met het klimaat gaat het niet goed; jongeren worden geconfronteerd met onbetaalbare huren en huizenprijzen. En als je afgestudeerd bent, zit je met een grote schuld. Dit zijn maar enkele van de enorme problemen waar jongeren mee geconfronteerd worden. Maar nergens zitten jongeren aan tafel om hierover mee te beslissen; ze beslissen niet mee over hun eigen toekomst.

Jongeren dragen de gevolgen het langst

En hoe moeten jongeren hun zorgen over corona uiten? Wat kun je doen aan je angst voor wat er komen gaat als je nergens over mag meebeslissen? Als je nergens echt serieus genomen wordt? Waarom zitten er geen jongeren in alle mogelijke overlegraden en besturen? Van OMT tot pensioenfondsen: jongeren dragen het langst de gevolgen van alle beslissingen van nu.

Bij ons als jongeren spelen talloze vragen. Waarom wil het CDA bijvoorbeeld dat commissarissen bij staatsbedrijven (en dat zijn er nogal wat) nóg veel meer gaan verdienen, terwijl de boer niet voldoende geld voor zijn producten krijgt om meer rekening te kunnen houden met het milieu? Dat zouden jongeren wel anders doen.

Waarom zit er plastic om komkommers?

Waarom is vliegen goedkoper dan de trein? Waarom zit er plastic om de komkommers, of überhaupt plastic om van alles en nog wat? Dat kan toch afgeschaft worden?

Waarom worden er nog huizen gebouwd die energie verbruiken in plaats van leveren? Waarom worden er zonneparken aangelegd terwijl er nog zoveel huizen zijn zonder zonnepanelen?

Waarom zijn warmtepompen nog niet veel goedkoper? We willen toch van het gas af? Ieder beetje warmte of verkoeling met een warmtepomp scheelt gas. Waarom investeren pensioenfondsen nog steeds in vervuilende industrie? Uw geld wordt niet gebruikt om te investeren in de toekomst; wat een verspilling.

Hulp door ontwikkeling

Waarom helpen we arme landen niet om hun problemen zelf op te lossen? Nu blijven ze arm en daardoor blijven de migranten komen. Dat zouden wij toch ook doen? Geef ze daarom de kennis om het zelf te doen. Geef ontwikkelingshulp in de vorm van opleidingen: geen ontwikkelingshulp maar hulp door middel van ontwikkeling.

Het is tijd dat de jongeren daadwerkelijk gehoord worden, om te beginnen in de Tweede Kamer. Wij laten ons niet meer afschepen naar een jongerenafdeling die niets te vertellen heeft, of een of andere inspraakavond. De Tweede Kamer moet een echte afspiegeling worden van de samenleving. Dat bedoelde Thorbecke al met een echte democratie.

Frisse blik

Jongeren zorgen voor een frisse blik met nieuwe creatieve ideeën en daar moet nu eens gebruik van gemaakt worden. JONG is niet links of rechts, maar vooral toekomstgericht. Wij willen invloed op onze eigen toekomst.

En ook ouderen die de wereld beter willen achterlaten voor de jeugd die de toekomst heeft, kunnen op JONG stemmen of lid worden.

De huidige politiek gaat alleen maar over beloftes. Beloftes die uiteindelijk toch niet waar gemaakt kunnen worden. JONG wil daar niet aan meedoen. Wij willen alleen maar invloed zodat de beslissingen beter en toekomstbestendiger worden.

Jaron Tichelaar is lijsttrekker van JONG

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie