Opinie: Waarom dieren zo wreed laten lijden als je net zo makkelijk veganistisch kunt eten?

Brandende kippenschuren in Kiel-Windeweer. Foto: ANP

De brand in twee schuren in Kiel-Windeweer waarbij 100.000 kippen omkwamen, confronteert ons met de wreedheid van de veeteelt. Een pleidooi voor een honderd procent plantaardig bestaan.

100.000 kippen zijn zondagochtend 7 juli tijdens een brand in twee schuren in Kiel-Windeweer op gruwelijke wijze gestorven. Ze waren onderdeel van 300.000 vleeskuikens bij één bedrijf. Waarom zijn dieren zo in ongenade gevallen dat er bij een ramp met 100.000 doden gesproken wordt over de schade van de boer, het verlies van bezit? Deze portemonneepolitiek kent geen normen en waarden én erkent geen rechten voor de dieren. Ze zijn overgeleverd aan hun ergste vijand: de mens.

Vrede?

Het leed van dieren in onze dierenindustrie, veeteelt en visserij, is enorm. De dieren leven in staat van oorlog met ons, voor hen is het een noodtoestand. Gevangengezet, geknecht, gemarteld, gedood en opgegeten. Hun leefgebieden worden bezet en vernietigd door het dier mens. Een gevangenis met luchtplaats noemen we 'vrije uitloop'. Wij gooien dieren weg die ons economisch niets brengen, zoals de pasgeboren haantjes die levend worden vermalen. Wreed en harteloos. Gefinancierd door de consument faciliteren en organiseren eigenaren van deze industriële complexen, deze bedrijvigheid, de hel op aarde. Wij verraden intelligente wezens in misbruik- en vernietigingskampen. Het onder andere kortwieken, plukken, castreren, uitmelken, kooien, snavels afknippen, onthoornen, couperen van staarten en het wegnemen van de kinderen bij hun moeders: dit is de dagelijkse praktijk in hun korte leven voordat ze ellendig aan hun einde komen in een Nederlands of buitenlands slachthuis. Nietsontziende omgang met zieke dieren in noordelijke slachthuizen is een van de vele voorbeelden van het wrede lot van dieren. Per dag worden buiten ons zicht in Nederland 1,7 miljoen dieren geslacht, 70.000 dieren per uur, bijna 1200 dieren per minuut. Dat is volstrekt onhoudbaar. Het wanhopige schreeuwen, loeien en gillen van de angstige dieren terwijl ze vergast, gekeeld, opengesneden en verwerkt worden is ten hemel schreiend. Het bloed stroomt als een eindeloze en eeuwige rivier van gruwel door de vele slachthuizen.

Opruimen?

Stalbranden zoals in Kiel-Windeweer komen regelmatig voor in de veeteelt. Net zoals de ruimingen van de stallen tijdens de Q-koorts, de varkenspest, vogelgriep, de gekkekoeienziekte (BSE) en de ruiming van 3,5 miljoen kippen tijdens de Fipronil-crisis. Ruimen betekent vaak wanhoop, pijn en angst bij het vergassen van gevoelige dieren. Zolang wij dieren eten, zal de industrie doorgaan. Voor een verandering van onze huidige wrede eetcultuur naar een vredelievende, is een snelle transitie noodzakelijk.

Gezond?

De wetenschap heeft aangetoond dat het eten van dieren en dierlijke producten onnodig is. Deze hebben geen meerwaarde voor onze gezondheid, het menselijk lichaam is niet gebouwd op de vertering van dierlijke producten; onderzoek heeft aangetoond dat er sprake is van negatieve gezondheidseffecten. Vleeseters beroepen zich vaak op traditie en smaak als excuus voor hun eetgewoontes. Alsof vlees eten een erfrecht, cultureel erfgoed, zou zijn. Wijzend op de pre-moderne mens zouden dan ook vrouwenonderdrukking en slavernij een erfrecht zijn. Als smaak doorslaggevend is bij eetgewoontes rest de vraag: zijn onze smaakpapillen belangrijker dan het leven van een dier?

Leven en laten leven

Het veganisme is het eenvoudige antwoord op het geschetste leed, de keuze voor een 100 procent plantaardig dieet de oplossing. Steeds meer mensen, onder wie veel topatleten, gaan ervoor. Het is gezond, voedzaam, smakelijk en bevat alles wat we nodig hebben. Er is een rijk aanbod van veganistische vleesvervangers en plantaardige 'zuivel' in alle supermarkten. Steeds meer restaurants bieden veganistische opties. Een veganistische leefstijl draagt ook bij aan een betaalbare oplossing voor milieu- en klimaatproblemen, een bonus. 51 procent van alle broeikasgassen bestaat namelijk uit het uiterst schadelijke methaan dat mede wordt uitgestoten bij de veeteelt. Benodigd drinkwater voor de productie van 1 kilo rundvlees staat gelijk aan 300 keer douchen. 91 procent van het regenwoud wordt gekapt voor de productie van veevoer. 'Deadzones' in de oceanen ontstaan mede door grote hoeveelheden mest.

De keuze voor 100 procent plantaardige voeding is kiezen voor zorg en respect: voor de de dieren, voor de natuur en voor onszelf. Het is wenselijk, noodzakelijk en binnen handbereik. Ga voor het leven, kies het onvermijdelijke: wees diervriendelijk, eet plantaardig!

Matty Vroegop en Ed Schoonveld zijn beeldend kunstenaars

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie