Opinie: 'Heb respect voor het voedsel en voor de boer'

Een Friese boer in Hillaard maait om de nesten van weidevogels heen. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Volgens sommige media en partijen gaat het milieu kapot door de landbouw, maar het zijn hardwerkende mensen met hart voor hun grond en hun dieren.

Zondag hebben de boeren met een ludieke actie laten zien hoe ze denken over alle protesten van de laatste tijd die tegen hen gericht zijn. Het absolute dieptepunt was natuurlijk vorige week maandag toen activisten een varkensboerderij binnen drongen en urenlang bezet hielden. Dit was de druppel die de emmer deed overlopen, maar waar heel veel aan vooraf is gegaan.

Paradijs

We leven in Nederland in het paradijs en zijn een van de welvarendste landen van de wereld. Elke dag liggen producten van over de hele wereld in supermarkten, restaurants en winkels die ook nog eens bijna 7 dagen per week open zijn. Op dit moment hoeven we maar 11 procent van ons inkomen uit te geven aan dagelijkse boodschappen om ons buikje te vullen. In 1960 hadden we in Nederland nog rond de 50 procent van ons inkomen nodig voor de dagelijkse boodschappen. We hebben, zo lijkt het wel, geen respect meer voor voedsel en al helemaal niet voor de beroepsgroepen die het jaar rond zorgen dat de winkelschappen gevuld blijven.

Kapot

Volgens sommige media en politieke partijen gaat het hele milieu kapot door de landbouw terwijl er minder koeien, varkens en kippen zijn dan in de jaren tachtig. In al die jaren zijn er 7 miljoen auto’s bijgekomen en is Schiphol tien keer zo groot geworden. En dan nog blijven beweren dat het milieu kapot gaat door de boeren die zorgen dat de winkelschappen gevuld blijven.

Nieuwe plattelanders

Maar er is meer aan de hand, het platteland wordt bijna overgenomen door bewoners die komen wonen in de leegstaande boerderijen zonder het besef dat ze in het werkgebied van de boeren komen te wonen. Beste nieuwe inwoners, realiseer je eens dat als je op het platteland woont je in het schoonste gedeelte van Nederland mag wonen en leven. En als je een keer last hebt van je buurman die boer is, zoek hem op en vraag hem waarom hij doet wat hij doet, hij of zij legt het je graag uit.

Volgens een uitzending van Zembla is het ongezond voor kinderen op het platteland. Wat mij het meest bijbleef van de uitzending was dat ze kinderen lieten spelen op een trampoline zonder enige veerbescherming, dat is pas gevaarlijk.

DoesNormaal

Doe eens normaal en praat met de boer en niet over de boer. Het zijn hardwerkende mensen met hart voor hun grond en hun dieren. En ja, ze gebruiken middelen om hun gewassen en dieren te beschermen net als wij allemaal met ons eigen lichaam en onze huisdieren doen. Doe niet zo moeilijk: ‘DoesNormaal’.

Johan Moes uit Wapse is VVD-lid Statenlid van het Drents Parlement

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
menu