Rudie uit Roden maakt zich zorgen om de bouwplannen van gemeente Noordenveld voor natuurgebied de Zulthe: 'De gemeente zou onze laatste restjes groen, natuur en erfgoed juist moeten beschermen' | opinie

Een jong ooievaarsstel in de Zulthe in Roden. Foto: Eigen foto.

De Zulthe is een kleinschalig maar bijzonder karaktergebied met een rijke geschiedenis. Vanwege mogelijke bouwplannen wordt dit gebied plotseling bekend gemaakt als “de oksel”. Een naam waar we nog nooit van gehoord hebben want dit is de Zulthe, met de Zulther Bitse en het begin van het natuurschoonbos.

De Zulther Bitse is van oorsprong een beekdal welke zijn ontstaan vindt in het bos. Een eeuwenoude waterloop richting het Zulthermeer, tegenwoordig het Leekstermeer genoemd. De Zulthe is een laaggelegen (nat)streekgebied met unieke grondsoorten (potkleigronden) planten en dieren. Niet zo verwonderlijk dat juist de ooievaar zich hier uitstekend thuis voelt.

Tenenkrommend

De (aangepaste) waterloop is essentieel voor de afwatering uit gebieden als Norg, Langelo en vooral, gezien de waterproblemen, de vijfde verloting. Het argument, naast de neerbuigende benaming de oksel, om een explosieve uitbreiding te bestempelen als inbreiding is voor mij tenenkrommend.

Vernieling van natuur

Al langer stoor ik mij aan termen als duurzaam bouwen, duurzame windparken, duurzame zonneparken en duurzame doelstellingen. In mijn ogen zijn dit synoniemen voor planmatig vernielen van groen, natuur of agrarisch erfgoed in onze eigen omgeving.

Blijkbaar is er ineens een quota opgelegd om 460 woningen in Roden, Peize, Norg en omstreken te moeten bouwen. Maar de ruimte is al schaars en onze natuur raakt regelmatig overbevolkt. De Corona lockdown heeft dit toch nog eens duidelijk aangetoond.

De gemeente zou juist op de bres moeten springen. Beschermend optreden voor onze laatste restjes groen, natuur en erfgoed, zoals de Zulthe is. Er bestaan al studies, onderzoeken en boekbeschrijvingen over het unieke gebied waar de Zulthe deel van uitmaakt. Dus daar ligt het in mijn ogen niet aan.

Zoek maar eens op:

  • Rijksuniversiteit Groningen , Een paradijs in de kop van Drenthe, Auteur Esgo W. Kuiper
  • Beheer Visie Terheijl, Vereniging Natuurschoon Nietap en Staatsbosbeheer
  • Ruimtelijk kader Landgoed Terheijl, Gemeente Noordenveld.
  • De Zulther Bitse, Albert-Willem Hummel.

Knuffelende ooievaars

De ooievaar, een beschermde vogelsoort leeft en broedt in dit kleine laaggelegen gebied van de Zulthe. Dichtbij in de wei zie ik ooievaars statig en niet wetend hun gang gaan in de weide. Plots, maar heel kort, ben ik getuige van een moment van genegenheid tussen de twee vogels. Een soort liefdevolle knuffel alvorens het paar de noodzakelijke routine, zoeken naar voedsel, hervat.

Ondanks dit mooie moment draait mijn maag zich om als ik moet denken aan de mogelijke plannen voor dit gebied.

Rudie is bewoner van de Zulthe in Roden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie