'Tijd voor experiment met coronamaatwerk in Groningen'

Het Forum in Groningen is zo groot dat er experimenten met bijeenkomsten mogelijk moeten zijn. Foto: archief/Corné Sparidaens

Na een noodkreet van de branche afgelopen week, lijkt er perspectief te zijn voor de kappers. Ze hopen dat ze zo langzamerhand hun zaak weer kunnen openen, ook al was minister De Jonge een paar dagen geleden nog somber: „De cijfers zien er niet goed uit.” De kappers zijn niet verantwoordelijk voor die cijfers, ze zijn immers dicht, maar ze zijn er wel van afhankelijk. Niemand heeft ooit geteld hoeveel mensen besmet zijn geraakt in een kapsalon, en de kappers hebben afgelopen voorjaar hun uiterste best gedaan om veilige protocollen te ontwikkelen. En dus wachten de kappers gespannen op de persconferentie van dinsdagavond.

Het is logisch dat er inmiddels plannen worden gepresenteerd voor “een route uit de crisis”, zoals het plan van Herstel.nl. Het kabinet geeft immers nog altijd geen zicht op zo’n route. Integendeel. OMT-lid Andreas Voss zei van de week bijvoorbeeld niet te verwachten dat er in 2021 voetbalwedstrijden in volle stadions worden gespeeld, hoewel tegen die tijd alle kwetsbaren lang en breed gevaccineerd zijn, en ongeacht de uitkomst van de proeven met een beperkt aantal toeschouwers.

Alternatief schiet tekort, maar beleid ook

Als je het plan van Herstel.nl beoordeelt als een blauwdruk die alle problemen op moet lossen, dan schiet het tekort. Maar dat doet het huidige beleid ook. Het is een complex vraagstuk. Tegen de tijd dat je een plan op papier kloppend hebt, zijn er al weer allerlei dingen gebeurd die het speelveld veranderd hebben: nieuwe mutaties, rechterlijke uitspraken, maatschappelijk protest.

Het is tijd voor een andere, meer experimentele benadering. Corona is geen griepje, maar we hebben inmiddels de testcapaciteit, de vaccins en de medicijnen om grote rampen te voorkomen. Kappers, jongeren, horeca-ondernemers, voetballers en andere optredende artiesten hebben perspectief nodig. En hebben er vooral ook recht op om meer te zijn dan een pion op het schaakbord in de strijd om het virus “onder controle te krijgen”.

Experimenteren betekent dat je niet probeert het plan perfect te krijgen om het dan pas in het hele land in te voeren, maar dat je veelbelovende elementen eruit haalt en daarmee, kleinschalig en lokaal, aan de slag gaat.

Veilige zones

Neem bijvoorbeeld het idee van Herstel.nl voor “veilige zones”. Dat is de enigszins Orwelliaanse benaming voor een situatie waarin de coronaregels (afstand, mondkapjes, gescheiden looproutes) strikt worden nageleefd, en waarin iedereen zich dus veilig kan voelen. Een goed voorbeeld zijn de ‘ouderenuurtjes’ die veel supermarkten nu hebben ingevoerd. Het hele land opdelen in veilige en onveilige zones leidt natuurlijk tot eindeloos geharrewar. Maar wat is er op tegen om de Stadsschouwburg in Groningen uit te roepen tot veilige zone en te kijken wat dat dan allemaal betekent. Nu kan er immers niemand terecht, dus je gaat er sowieso op vooruit.

In hetzelfde licht zou je het voorstel kunnen zien van enkele Groninger jongerenverenigingen om het Forum in de stad te openen voor jongeren. Het Forum is heel groot, je kunt er van alles redelijk veilig doen, jongeren lopen zelf niet veel risico en hebben een grote behoefte aan ontmoetingsplekken. Ouderen (en jongeren met kwetsbare huisgenoten) kunnen er dan niet in, maar is dat erg? Want ook hier geldt: nu kan niemand erin.

Schiermonnikoog virusvrij

Zo zou het ook een interessant experiment kunnen zijn om Schiermonnikoog virusvrij te maken en te houden - al was het alleen maar om een indruk te krijgen waar je dan allemaal mee te maken krijgt.

Het kan allemaal, maar niet als je elke maatregel alleen kan zien als een verzwaring of versoepeling. We moeten de focus verleggen van “het virus onder controle krijgen” naar „de samenleving op een verantwoorde manier weer open doen”. Dat kan beter met lokaal maatwerk dan met landelijke maatregelen. En waarom niet beginnen in Groningen? Zoals Willem Groeneveld van Sikkom al schreef: de jongste stad van Nederland, relatief geïsoleerd en met alle faciliteiten om zoiets goed op te zetten en te monitoren. Zo kun je veel leren en tegelijk de risico’s beperkt houden.

Ronald Mulder is firmant bij strategiebureau Antifragilisticexpialidocious.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Coronavirus
menu