Windpark De Drentse Monden en Oostermoer speelt voor Sinterklaas. Maar omwonenden willen meer dan her en der een wipkip | opinie

Speeltuinvereniging Kinderparadijs aan de Geert Teisstraat in Tweede Exloërmond Foto: Stichting Kinderparadijs

In de nieuwsbrief van De Drentse Monden en Oostermoer, met 45 windmolens het grootste duurzaamheidsproject in Drenthe, lezen we dat het windpark financiële steun heeft toegezegd aan een eerste project in de regio.

De Stichting Kinderparadijs in Tweede Exloërmond kan daardoor plannen maken voor een buurtontmoetingsplek en die op korte termijn uitvoeren.

Wat?

Overleg opgezegd

We hebben natuurlijk in deze krant gelezen dat het windpark, gelegen in de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze, het overleg met de Omgevingsadviesraad (OAR) voor het gedeelte Oostermoer heeft opgezegd, en de reacties van de politiek (provincie en gemeente) hierop.

In deze artikelen wordt telkens opgeroepen om het overleg weer op te pakken en de besteding van de gelden in het gebiedsfonds over te laten aan de bewoners van het gebied.

Maar nee, het windpark speelt liever van tijd tot tijd voor Sinterklaas. Daarmee speelt het de bewoners tegen elkaar uit en voldoet het volledig aan hun verwachting: we krijgen er hier en daar een wipkip voor terug.

Eigen eer en glorie

De ontwikkelaars van het windpark laten hiermee zien dat ze niets om hun buren geven. Alles draait om de eigen eer en glorie.

Ook lijken ze hiermee te willen zeggen dat het aan hun niet zal liggen. Dat hebben we helaas al zo vaak gehoord.

We vragen ons af of de financiële toezegging aan Stichting Kinderparadijs werkelijk voortkomt uit de enquête, die het windpark notabene zelf heeft opgesteld en uitgeschreven. Stond de wens voor een buurtontmoetingsplek echt met stip op nummer één? Laat me niet lachen. Hoe representatief is die enquête eigenlijk?

Naar eigen goeddunken

Iedere zichzelf respecterende organisatie zou een enquête laten opstellen door een onafhankelijke partij. Als je dat zelf doet is er geen toezicht en kun je de uitkomsten naar eigen goeddunken invullen.

Bij de totstandkoming van de OAR werden we vooraf gewaarschuwd dat de partijen, die jaren tegenover elkaar hebben gestaan, de gelegenheid moesten krijgen om de wellicht opgekropte emoties te uiten. Dat is van beide kanten gebeurd en dat is goed.

De gedachte was dat we daarna als volwassen partijen weer normaal en zakelijk met elkaar om zouden kunnen gaan. Niets is minder waar gebleken. De windboeren blijven maar in de slachtofferrol kruipen.

‘Huilie-huilie’

De Drents gedeputeerde Tjisse Stelpstra noemde het gedrag van de windboeren ‘huilie-huilie’, maar het heeft meer weg van een constante klaagzang. In de trant van: ‘oh, wat heeft de omgeving (lees de actiegroepen) het ons lastig gemaakt’ en ‘wat heeft het allemaal extra veel geld gekost.’

Maar wie zijn hier de slachtoffers? De windboeren of de omwonenden?

Valt verschrikkelijk tegen

We spraken laatst een 80-jarige bewoner uit Nieuwediep die op 495 meter van een windturbine woont. We vroegen hem: „Valt het u nou mee of tegen?” Zijn antwoord was heel duidelijk: „Het valt verschrikkelijk tegen.”

Waar hij ook naar buiten kijkt, vanuit de woonkamer, de keuken of de slaapkamer; overal ziet hij windmolens staan. Vooral als het donker is knallen de felrode lichten hem tegemoet. En dan draaien de molens nog niet eens. Welke ellende gaat er nog meer op ons afkomen?

„Maar ja”, zei hij, „wat doe je eraan?”

Financiële compensatie

Niets, dachten we bij onszelf. Niets. Maar een beetje financiële compensatie uit de burenregeling is de naaste bewoners toch wel gegund? Maar daar willen de windboeren blijkbaar niets van weten.

Wat ons stoort aan de berichtgeving in de media is dat het windpark net doet of de overleggen door enkele onwelwillenden gefrustreerd worden. Maar is dit wel zo? Frustreert juist het windpark de omgeving niet?

Het windpark geeft aan best te willen overleggen met de omwonenden. Hoe dan? Met wie dan? Kom maar op, zouden wij zeggen.


Roel Kleijn en Gerard Schippers zijn oud-vrijwilligers van de stichting WindNee

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
menu