Stelling van de dag: De slepende affaire rond Pieter Omtzigt betekent het einde van het CDA

Pieter Omtzigt ANP

In een uitgelekte memo, bedoeld voor intern gebruik, legde Pieter Omtzigt de afgelopen week een bom onder het CDA. Hij schetst daarin hoe hij is dwarsgezeten door zijn eigen partijgenoten. En het is niet de eerste ophef rond het Kamerlid.

Een 'klootzak' en een 'teringhond' werd hij onder meer genoemd door partijgenoten, zo blijkt uit Whatsapp-gesprekken die Omtzigt in zijn memo openbaart. Het uitlekken van dit memo en de daardoor ontstane onherstelbare breuk met de partij is voor Omtzigt reden geweest zijn lidmaatschap van het CDA op te zeggen.

Functie elders

Blijkbaar was dit de druppel die de emmer deed overlopen. Want de parlementariër zit al enige tijd thuis met een burn-out. De aanleiding daarvoor is te zoeken in een andere omstreden memo, namelijk dat van de eerste verkenners in de formatie. Daarin stond bij zijn naam 'functie elders'.

De turbulentie van deze afgelopen week heeft de partij intern flink verdeeld. Een aantal prominente CDA'ers is zeer ongelukkig met de harde verwijten van Omtzigt, terwijl andere machtige partijgenoten wél achter hem staan. Is de scheur in de partij nog te lijmen?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen