Stelling van de dag: De vergelijking die FvD legt tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronacrisis gaat te ver

Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) staat de pers te woord na een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink (PvdA). ANP MARCO DE SWART

Een poster over Bevrijdingsdag die Forum voor Democratie heeft verspreid, zorgt voor veel ophef. De beperkende maatregelen van de coronacrisis met de Tweede Wereldoorlog vergelijken, gaat dat te ver?

Er is veel te doen over een poster over Bevrijdingsdag die Forum voor Democratie (FvD) op sociale media heeft verspreid. Op die poster staat: ‘Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid‘ en de jaartallen 1945-2020. Bij het laatste jaartal staat een overlijdenskruisje. Als ondertekenaars op de poster staan onder meer Forum voor Democratie en organisaties als Viruswaarheid en Nederland in Verzet.

‘Alweer een dieptepunt’

Politici in Den Haag reageerden verontwaardigd over de vergelijking die de FvD maakt tussen WOII en de coronacrisis. Sigrid Kaag, partijleider van D66, twitterde „Dit is een dieptepunt. Alweer.” Lilianne Ploumen, fractievoorzitter van de PvdA schrijft: „Walgelijk en fouter dan fout.”

Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) is verontwaardigd en beraadt zich op vervolgstappen en riep ook het Nationaal Comité 4 & 5 mei op om aangifte te doen van het misbruiken van hun officiële logo. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil er weinig woorden aan vuilmaken. ,,Dit is echt zeer ongepast.”

‘Hypocrisie’

FvD-partijleider Thierry Baudet doet de kritiek af als ‘hypocrisie’: „Al decennia politiseren onze tegenstanders de Oorlog om massale immigratie, Europese machtsfantasieën en moderne kunst te pushen. Nu zeggen wij: zullen we op 5 mei ook even stilstaan bij de vrijheden die we in 2020/2021 zijn kwijtgeraakt? Dat zou niet mogen?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag