Stelling van de dag: Het is belangrijk dat de Tweede Wereldoorlog centraal blijft staan bij de nationale dodenherdenking

Leerlingen De Schuthoek in Hoogeveen leggen een krans bij oorlogsmonument op het Raadhuisplein. Foto: Andre Weima Fotografie

Doordat ook slachtoffers van nieuwe Nederlandse oorlogsmissies worden herdacht, komt de dodenherdenking volgens sommige nabestaanden te ver af te staan van WOII.

Tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei worden alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, en van missies en oorlogshandelingen waar Nederland bij betrokken was, herdacht. Daarnaast worden sinds 1961 ook de veteranen van andere oorlogen herdacht.

Volgens sommige nabestaanden van Holocaust-slachtoffers komt de herdenking hierdoor steeds verder af te staan van de Tweede Wereldoorlog, en dus niet alleen in tijd.

Is het belangrijk dat de Tweede Wereldoorlog centraal blijft staan op 4 mei? Of is het begrijpelijk, en misschien juist wel goed, dat er steeds meer aandacht komt voor de slachtoffers van andere oorlogen?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag