Stelling van de dag: Het is terecht dat hondeneigenaren belasting betalen voor hun viervoeters

Steeds minder gemeenten heffen hondenbelasting. Foto: ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat hondeneigenaren niet langer belasting hoeven te betalen voor hun viervoeter. De helft van de gemeenten heft nu nog een ‘blaftaks’. In Groningen betalen baasjes zelfs ruim 130 euro.

Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat een meerderheid van de Tweede Kamer van de belasting af wil. VVD, SP, PVV, PvdD, JA21, Forum, Groep van Haga, BIJ1 willen dat gemeenten de belasting niet meer kunnen heffen. CDA is wel voor de belasting.

Inwoners van Haren en Ten Boer hoefden tot voor kort geen accijnzen af te dragen voor hun viervoeter. Toen deze gemeenten werden samengevoegd met de gemeente Groningen, kregen hondenbezitters ineens een forse nota voor de kiezen voor het hebben van honden. Groningen is ook nog eens een van de duurste gemeenten voor hondenbezitters.

‘Oneerlijke belasting’

Een stad als Assen heeft de hondenbelasting al jaren terug afgeschaft. Hondenbezitters zijn een lobby begonnen om de hondenbelasting af te schaffen. Deze lobby lijkt in Den Haag een gewillig oor te vinden.

,,De hondenbelasting is geen eerlijke belasting. Dus op termijn willen we van de ‘teckeltaks’ af”, zegt VVD-Kamerlid Daan de Kort. Daarentegen zijn er genoeg mensen die vinden dat hondenbezitters wel voor hun dier moeten betalen omdat er sprake is van overlast door blaffen en hondenpoep. Ook voelen sommige mensen zich niet veilig in de nabijheid van een hond. Hondenbelasting zou een drempel kunnen zijn voor mensen om zo’n huisdier aan te schaffen.

Wat vind jij? Is het terecht dat hondeneigenaren hondenbelasting betalen?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag