Stelling van de dag: Ik stem eerder op een partij met een vrouw als lijsttrekker

Twee van de zes deelnemende lijsttrekkers aan het RTL Verkiezingsdebat waren vrouw. V.l.n.r. Wopke Hoekstra (CDA), Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Lilian Marijnissen (SP), Jesse Klaver (GroenLinks) en Sigrid Kaag (D66) Foto: Bart Maat

Van de 37 lijsttrekkers van partijen die meedoen aan de komende Tweede Kamer verkiezingen, zijn er 10 vrouw. Een unicum in de geschiedenis. Goed voor de emancipatie, maar levert een vrouwelijke lijsttrekker ook meer stemmen op?

Vier vrouwen voeren de lijst aan van (middel)grote partijen: Sigrid Kaag (D66), Lilian Marijnissen (SP), Lillianne Ploumen (PvdA) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren).

Seksisme

Vrouwelijke politici hebben nog vaak met seksisme te maken. Zo werd Kaag afgelopen weekend, nadat ze had gepleit voor meer vrijheid voor gevaccineerden, trending op Twitter onder de hashtag #kutkaag.

Uit een online enquête in opdracht van Women Inc. blijkt dat 16 procent van de stemgerechtigde Nederlanders voor een andere partij kiezen die dicht bij hun voorkeur ligt, als die een vrouw als lijsttrekker heeft.

U ook?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag