Uitslag Stelling van de dag: Journalisten moeten niet belemmerd worden in hun werkzaamheden. 'Mensen die hun beroep uitoefenen moet je van afblijven!'

In Lunteren is maandag een persfotograaf samen met zijn vriendin met auto en al de sloot in geduwd met een shovel. Foto: Persbureau Heitink

Een ruime meerderheid is het eens met de Stelling van de dag: Journalisten moeten te allen tijde hun werk kunnen uitvoeren. „Als dat niet meer kan, dan regeert het rapalje.”

81 procent van de stemmers staat hier helemaal achter. „Zelf ben ik fotograaf bij een streekomroep,” reageert iemand. „Ik ontvang bij demonstraties, gele hesjes, anti-covid, anti-Zwarte Piet en dergelijke, ook wel eens verbale bedreigingen. Wij, van de lokale pers, hebben er dus ook mee te maken. Dit moet stoppen.”

Aanslag op de democratie

Agressie jegens journalisten gaat ons allemaal aan, zegt iemand: „Vrijheid van pers is een recht. Zonder vrijheid van pers is er geen democratie. Een journalist aanvallen die zijn werk doet is een aanslag op de democratie.” Of zoals iemand anders het zegt: „Als je als journalist niet meer in alle vrijheid je werk kan uitvoeren, regeert het rapalje.”

Verschillende stemmers trekken het ook wat breder en vinden dat dit voor iedereen moet gelden: „Mensen die hun beroep uitoefenen, moet je vanaf blijven!”

Toch zijn er ook mensen kritisch op journalisten, ‘die aasgieren’, zoals iemand ze noemt. „Ze leven van de ellende van een ander en zijn veel te opdringerig, ze vinden scoren belangrijker dan empathie voor het slachtoffer.”

Wannabe journalist

Iemand anders signaleert een wildgroei: „Iedere wannabe journalist kan een ‘nieuwssite’ beginnen. Misschien moet de overheid alleen journalisten crediteren die daadwerkelijk nieuws melden en niet alleen ongelukken.”

Ook meer rekening houden met de privacy wordt vaak genoemd door oneens-stemmers: „De privacy van mensen gaat voor,” zegt iemand. „Als die niet in het geding is, is hinderlijk gedrag ook niet toegestaan. Dus niet hijgerig achter iemand aanlopen die niets wil zeggen, niet met twintig journalisten tegelijk iemand bestormen. Door dat zelfzuchtige gedrag krijgt de journalist een slechte naam, terwijl ze heel goed werk kunnen doen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag