Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt dat we sneller weer moeten kunnen sporten. 'Gezonder dan winkelen of op een terras zitten'

Een sportveld. Foto: Archief ANP

Drie op de vier deelnemers zijn het eens met de Stelling van de dag: De coronamaatregelen om te kunnen sporten moeten sneller versoepeld worden. „Bewegen is goed voor lichaam en geest.”

76 procent stemde ‘eens’. Want „Sporten is gezonder dan winkelen of op een terras zitten.” Maar dat niet alleen. „Volwassenen joggen niet alleen, maar zijn vaak vanwege het sociale ook actief in groepsporten op de velden,” zegt iemand. Het is iets dat meer mensen willen benadrukken: „Bewegen is goed voor lichaam en geest, ook omdat mensen sociale contacten nodig hebben. Nu lopen we te veel vanzelfsprekende dingen mis en worden we depressief en moedeloos van de situatie.”

Meer dan bizar

Iemand anders snapt werkelijk niet waarom ‘gezond leven’ op geen enkele manier voorrang krijgt. „Ik vind het meer dan bizar dat er miljoenen uitgegeven worden aan testevenementen en vakantie proefreisjes, maar dat er nul adviezen komen met betrekking tot gezond leven, noch dat er maar íets in die richting gefaciliteerd wordt. Waarom geen grote buitenruimte of halfopen tenten voor allerlei sportfaciliteiten in de buitenlucht? Waarom de zwembaden niet hele dagen open met strakke doorstroom regels? Waarom niet creatief denken en alles op alles zetten om sport te stimuleren? En goede voeding. Dáár ligt de oplossing. Niet in testen en thuisblijven en wachten op de volgende persconferentie.”

De oneens-stemmers (24 procent) vrezen dat sporten kan leiden tot meer besmettingen: „De meeste sporten zijn contactsporten, geen verstandig idee dus,” zegt iemand. „Waar moet het zweet heen?” vraagt iemand anders zich af. „Kunnen die mensen niet even wat geduld opbrengen tot alles wat veiliger is? Het leven bestaat niet alleen uit sport en spel,” zegt een derde.

Gezonder dan winkelen?

Tot slot is er iemand die een antwoord heeft op de voorstanders die beweren dat sporten gezonder is dan winkelen of op een terras zitten. „Kan wel zo zijn, maar er zijn minder mensen die sporten dan winkelen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag