Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt het te ver gaan dat je een app nodig hebt voor het buitenland. 'Ik heb geen smartphone, blijft mijn lockdown nu eeuwig bestaan?'

Minister Hugo de Jonge showt de CoronaCheck-app. Foto: Bart Maat

71 procent is het eens met de Stelling van de dag: Het gaat te ver dat je een app nodig hebt om naar het buitenland te gaan. „Je hebt toch een vaccinatiebewijs! Waarom is dat niet voldoende?”

Sinds gistermiddag is de nieuwe versie van de CoronaCheck-app te downloaden. Via die app is het Digitale Corona Certificaat (DCC) te downloaden, een QR-code die als ‘toegangsbewijs’ dient voor EU-landen en evenementen. Gaat veel te ver, vindt een meerderheid van de mensen die reageerden op de Stelling van de dag.

Verschillende mensen geven aan dat ze de nodige apparatuur ontberen. „Ik heb geen smartphone,” zegt iemand. „Al in maart de tweede prik gekregen. Toen was er nog helemaal niets over deze hele ellende bekend en dacht je klaar te zijn. Maar hoe kom ik nu de grens over?”

„Ik heb geen smartphone en wil niet verplicht worden om er een aan te schaffen!”, zegt iemand anders. En nog iemand: „Ik heb geen smartphone, blijft mijn lockdown nu eeuwig bestaan?”

Wéér een haastklus

En dan is er ook nog van alles aan te merken op de app zelf: „Tegenwoordig heb je bijna overal een app voor nodig. Reuze lastig als je er geen smartphone op na houdt. Wat deze specifieke app betreft lijkt het er vooralsnog op dat het wéér een haastklus is die (vooralsnog) niet optimaal werkt en waarvan de vraag is of je er ook daadwerkelijk in andere landen de grens mee overkomt. Weer een bak geld weg gegooid lijkt me.”

Vooral voor sommige ouderen is de app een probleem. „Wij zijn 80 jaar en hebben geen app,” zegt iemand. „Het RIVM heeft onze gegevens. Kunnen ze ons ons vaccinatiebewijs niet gewoon toesturen, net zoals het ging met de oproepbrief?”

Anderen vinden ook: „Je hebt toch een vaccinatiebewijs! Waarom is dat niet voldoende?”

De 29 procent die het oneens is met de stelling hebben begrip voor deze ‘oplossing’ met een app: „Extreme omstandigheden vragen om extreme maatregelen,” zegt iemand. „Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone, uitgezonderd wellicht de generatie mensen waarvoor we, ter bescherming van deze generatie, alle maatregelen in het leven hebben genomen. Het lijkt me duidelijk dat we niet moeten willen dat er allerlei virusbesmettingen en -mutaties zouden kunnen ontstaan alleen omdat we geen rompslomp willen. Wil je op reis: zorg dan dat je negatief getest of gevaccineerd bent en zorg voor een bewijs!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen