Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt het terecht dat gemeente Groningen niet overal prullenbakken neer gaat zetten. 'Laat die jongelui hun rotzooi mee naar huis nemen'

Groningen, Stadspark, verzamel;ing van afval bij een afvalbak na een zwoele zomeravond in Stadspark. Sticker op container met de tekst: If it doesn't fit, neem dien aigen boudel mit . Foto: Corné Sparidaens

65 procent van de deelnemers is het eens met de Stelling van de dag: Terecht dat de gemeente Groningen weigert om de stad vol te bouwen met prullenbakken. „Neem een vuilnis zak mee als je naar park of strand gaat.”

„Laat die jongelui hun rotzooi mee naar huis nemen,” is de meest gehoorde reactie onder de eens-stemmers. „Mensen moeten hun eigen afval mee naar huis nemen.”

Kwestie van goed opvoeden. „Hoort toch bij je opvoeding! Altijd geleerd je eigen rotzooi op te ruimen en dit ook aan mijn kinderen meegegeven. En ja, alle drie studeren/hebben gestudeerd in Groningen en ergeren zich hier ook mateloos aan.”

De 35 procent oneens stemmers vinden de stad volplempen met vuilnisbakken overdreven, maar hebben wel allerlei tips: „De stad volbouwen is overdreven, maar mobiele afvalbakken plaatsen bij mooi weer (zoals die grote in het Noorderplantsoen) lijkt me een goed idee,” zegt iemand. „Dat mensen het rondom prullenbakken dumpen geeft aan dat ze het wel willen weggooien, alleen dat er geen ruimte is. En afval meenemen, wie heeft daar nou zin in?”

Sommige oneens-stemmers vinden het te laat voor een opvoedcursus. „Als je de mensen niet de mogelijkheid biedt om hun afval ter plekke weg te gooien zullen ze het achterlaten,” zegt iemand. „Dat is nou eenmaal zo. Dat is de maatschappij van tegenwoordig. Je mag al blij zijn als ze het bij een afvalbak neerzetten. Daar moet de gemeente op inspelen. Het is te laat om de mensen op te voeden. Dat is al mislukt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen