Uitslag Stelling van de dag: Nipte meerderheid eet liever een echte hamburger dan de vegetarische variant. 'Dat karton is niet te vreten!'

Een klant bij de vleesafdeling in een spermarkt. Foto: DVHN|Archief

Dat Nederlanders van alle Europeanen de grootste liefhebbers zijn van vleesvervangers, blijkt ook uit de uitslag van de stelling van de dag. Die hangt er namelijk om vandaag. Vlees of vega? Het aantal voor- en tegenstanders is bijna gelijk.

Een nipte meerderheid van 53 procent is het oneens met de Stelling van de dag: Ik eet net zo lief een vegetarische hamburger als eentje van vlees. De meeste oneens-stemmers knappen af op de smaak: „De meeste vegetarische vleesvervangers vind ik ronduit smerig, zo ook de vegaburger,” zegt iemand. „Wil ik vlees, dan eet ik ook vlees. Ik eet ook weleens vegetarisch, maar dan zonder vleesvervangers die op vlees moeten lijken.”

Alsof je rubber eet

Iemand anders zegt: „Dat karton is niet te vreten, geef mij maar een lekkere gehaktbal of biefstuk!”. En nog iemand: „Vegetarische producten smaken alsof je rubber eet. Het is dus niet echt smakelijk naar mijn smaak. Dan eet ik liever een dag ei in plaats van vlees.” Iemand anders vindt de smaak van vleesvervangers zo ver afwijken van de ‘intense smaak van vlees uit de wei’ dat hij ‘liever een pilletje’ zou nemen, mocht er alleen nog vegetarisch vlees te koop zijn.

Uit deze reacties blijkt dat veel oneens-stemmers vleesvervangers wel een kans hebben gegeven. Ze wilden het toch wel eens proberen, of kregen het op een andere manier te eten: „Ik had het per ongeluk meegenomen, dacht wat smaakt dat raar. Toen op de verpakking gekeken. Ik vind het niet lekker, koop het niet weer. Zal voortaan beter uitkijken met boodschappen doen!”

Voor een deel van de mensen hoort vlees er ook gewoon nog altijd bij. „Een hamburger hoort rosé van binnen te zijn, met sap. Dat heeft een vegetarische burger niet,” zegt iemand. „Af en toe naar de McDonald’s voor een echte quarter pounder is een ‘way of life’,” zegt iemand anders.

De 47 procent die ‘eens’ stemde, kiest vooral net zo lief een vegetarische variant omdat het beter is ‘voor dier, milieu en mens’. „Zo jammer dat niet iedereen dat inziet,” zegt iemand. „Ik eet veel liever een burger waar geen dier voor hoeft te lijden en veel minder broeikasgassen voor worden uitgestoten,” zegt iemand anders.

Vooral de namaak kip is heerlijk

Er zijn ook mensen die van vlees houden, maar toch voor vervangers kiezen: „Ik eet vele malen liever een plantaardige burger dan een burger gemaakt van dode dieren. Ik hou van de smaak van vlees maar wil niet dat hier iemand voor doodgemaakt wordt. De vegaburger geeft me die mogelijkheid.” Iemand anders prijst het tegenwoordige vega-assortiment: „De structuur van vlees is heel goed vergelijkbaar met die van de nieuwe generatie vleesvervangers. Dus waarom zou je een dier laten lijden en sterven voor een product heel goed kan worden vervangen door iets plantaardigs?

Vleesvervangers niet te vreten? „Ik kies liever vegetarisch, sterker nog, ik eet al tien jaar geen dieren meer. Vooral de namaak kip vind ik heerlijk!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag