Uitslag Stelling van de dag: Slechts één op tien lezers wil betalen voor coronasneltest om erop uit te kunnen

Hoe graag wil jij weer koffie drinken op het terras? Foto: Archief ANP/Robin Utrecht

Een uitslag die weinig aan de verbeelding overlaat deze keer. Maar liefst 90 procent van de DVHN-lezers is het oneens met de stelling 'Ik wil best 7,50 euro betalen voor een coronatest om erop uit te kunnen'.

Een veel aangehaald argument om tegen de tests te zijn, is dat een bezoekje aan de horeca op die manier toch wel prijzig wordt en dat dat lang niet voor iedereen is op te brengen. ,,Als ik dan net m'n man een kop koffie wil drinken zijn we al 15 euro kwijt voordat we zitten" en ,,Hoe moeten normale mensen dat betalen?"

Vraagtekens bij testmaatschappij

Veel stemmers gaat het niet eens per se om de kosten van een coronasneltest, maar zetten vraagtekens bij de test zelf. ,,En testmaatschappij? Daar kunnen we toch allemaal over eens zijn dat dat onwenselijk is?" En zij die al een vaccinatie hebben, zien het ook niet zitten. ,,Ik ben twee keer gevaccineerd, waarom dan nog een test?"

Ook de betrouwbaarheid van de tests is niet voor een ieder vanzelfsprekend. ,,Het is toch te gek voor woorden dat je mensen laat betalen om weer een leven te kunnen hebben? Er hoeft maar een zo'n test niet te werken. Geeft negatief aan terwijl je eigenlijk positief bent en het hele zooitje begint weer van voor af aan. Als iedereen die dat wilt straks is ingeënt kan alles toch weer normaal open of ben ik nou gek?"

'Gelukkig kan ik het betalen'

De enkele stemmer die wel wil betalen voor een test, erkent daarbij wel haar fortuinlijke positie. ,,Gelukkig kan ik het betalen. Het zou anders liggen als ik een gezin met 3/4 kinderen had die ook allemaal getest moeten worden." Een ander heeft ook begrip voor de kosten voor zo'n test. ,,We moeten gewoon betalen voor kosten die gemaakt worden."

De volgende eens-stemmer is niet tegen de tests, maar gaat vermoedelijk zelf niet naar het terras... ,,Het is ronduit belachelijk dat deze tests gefinancierd gaan worden door de overheid. Als je zonodig op een terrasje wilt zitten of naar een pretpark dan is de consequentie dat je een test moet. En wat mij betreft betaal je die dan ook lekker zelf."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag