Uitslag Stelling van de dag: Van 'Rustig aan beginnen' tot 'Klaar met de angstpolitiek!' De meningen zijn verdeeld over te veel versoepelingen in één keer

Ouderwetse drukte in de Groninger Herestraat. Foto: Corné Sparidaens

Het kabinet wil per 21 april terrassen en winkels weer open gooien en de avondklok weer afschaffen. Vandaar de Stelling van de dag: Te veel in één keer open is vragen om problemen. De uitslag is excact fiftyfifty: de ene helft van de deelnemers is het hiermee eens, de andere helft niet.

De eens-stemmers vinden dat we niet te vroeg moeten juichen: „De ziekenhuizen liggen nog vol. Het aantal niet ingeënte personen is nog te hoog,” reageert iemand. „Een vaccinatiegraad van minder dan 33 procent staat garant voor een mislukking, na ruim een jaar me ingehouden te hebben kan ik dat nog wel volhouden,” schrijft iemand anders.

Geen veilige zomervakantie?

Ook is er de angst dat het een herhaling van zetten oplevert: „Alle lockdowns zijn te soft geweest, we zijn echt nog niet zover en toch steken we onze kop in het zand,” reageert iemand. „We zijn te ongeduldig en nemen daarmee teveel risico’s. We willen blijkbaar geen veilige fijne zomervakantie!” Iemand anders: „Alles weer open net als in de zomer van 2020. En later in het jaar zit je weer met z’n allen thuis. Beter rustig aan beginnen!”

De eens-stemmers manen vooral tot nog een beetje geduld: „Het is net Russisch roulette. Vergeleken met de regels van een half jaar terug en de IC opnames lijkt het mij zeer onverstandig. Voetje voor voetje... dan strompel je minder snel.”

Klaar met de angstpolitiek

De andere helft die het oneens is met de stelling ziet het allemaal wat zonniger in en is vooral de alle maatregelen beu. Zo reageert iemand met: „Klaar met de angstpolitiek van het RIVM en het OMT! Buiten is de kans op besmetting nihil. Open de samenleving, de schade is al veel te groot!

„Met de nodige maatregelen moet het kunnen,” schrijft iemand anders. „Winkelen bij Albert Heijn en andere supermarkten kan toch ook.” Iemand anders reageert nuchter: „We kunnen dit in het Noorden best aan.”

Minder regels, meer naleving

Less is more, zegt iemand anders: „Er zijn op dit moment zo veel verschillende maatregelen dat het voor de meesten moeilijk wordt om zich overal goed aan te houden. Mensen blijven kuddedieren, ze zoeken elkaar uiteindelijk toch wel op. Dan kunnen we dat beter zo goed en veilig mogelijk faciliteren. En zo complex is het allemaal niet. Minder regels, meer naleving.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
Stelling van de dag