Aangeboden door: Fonteyn

5 tips bij het kopen van een zwembad

Foto: Unsplash

Welk kind droomt er niet van een zwembad in de tuin? Niet alleen voor kinderen biedt een zwembad voordelen. Ook als ouder kan het erg fijn zijn om af te koelen aan het eind van een warme dag. Of geniet op je luchtbedje van het mooie weer!

Een blijkt vaak lastiger te zijn, dan op voorhand gedacht wordt. Kies je bijvoorbeeld voor een opzetzwembad, of laat je het zwembad in de tuin inbouwen? Een inbouwzwembad is doorgaans groter dan een opzetzwembad. Daarbij zit er een flink verschil in de prijs van beide soorten zwembaden. In dit artikel lees je vijf tips voor het kopen van een zwembad!

Tip 1: bepaal de beschikbare ruimte

De keuze tussen een opzet- en een inbouwzwembad hangt allereerst af van het budget, wat je uit wilt geven aan het zwembad. Een tweede belangrijke factor is de beschikbare ruimte. Je wilt voorkomen dat een zwembad te nadrukkelijk aanwezig is in de tuin. Er moet immers ruimte overblijven van een aantal borders met planten, struiken en wellicht wat fruitbomen. Naast het zwembad kiest men vaak voor een omranding, waarop ruimte geboden wordt voor een tuinstoel, een buitendouche, enzovoorts.

Tip 2: let op de sterkte van het frame

Bij een opzetzwembad is het belangrijk om te kijken naar de kracht die het frame kan verwerken. Zeker wanneer je met een grote groep volwassen personen tegen de rand van een opzetzwembad hangt, kan de druk op het frame toenemen. Met name kleinere zwembaden hebben vaak een frame van slechts een paar stalen buizen. Opblaasbare zwembaden hebben doorgaans helemaal geen frame. Deze zijn nog kleiner dan de opzetzwembaden en voornamelijk geschikt voor jongere kinderen.

Tip 3: kijk naar de kwaliteit van het folie

In het frame van een opzetzwembad wordt vaak een uitklapbaar folie aangebracht. Door het folie vervolgens te vullen met water, vormt zich het zwembad. Het is belangrijk om goed te kijken naar de kwaliteit van dit folie. Kwalitatief sterke opzetzwembaden hebben een folie, welke uit drie lagen bestaat: twee lagen met PVC en een laag van polyester in het midden. Andere combinaties hoeven niet direct slecht te zijn. De kans op scheuren is hierbij echter wel groter, dan wanneer je voor een stevig folie van drie lagen kiest.

Tip 4: zorg voor een veilig zwembad

Afhankelijk van de manier waarop het zwembad gebruikt wordt, speelt ook veiligheid een belangrijke rol. Een opzetzwembad met een hoge trap is niet geschikt voor jonge kinderen of senioren. Voor senioren kan een inbouwzwembad het meest interessant zijn, omdat ze hierbij in het water kunnen lopen. Kleine opblaaszwembaden zijn geschikt voor jonge kinderen. De kans dat zij in een opblaaszwembad verdrinken is heel klein. Zeker, wanneer je de kinderen zwembandjes geeft en voortdurend in de buurt blijft.

Tip 5: vergelijk de afvoermogelijkheden van zwembaden

In het geval van een inbouwzwembad heb je vaak geen omkijken naar het afvoeren van het zwembadwater. Dit gebeurt automatisch, nadat het zwembad eenmaal is aangesloten. Bij een opblaas- en opzetzwembad is zo’n afvoer niet altijd aanwezig. Het meest prettige is een zwembad met een afvoer aan de onderzijde. In het bijzonder, wanneer er een tuinslang op de afvoer kan worden aangesloten. Zo kun je het zwembad eenvoudig leeg laten lopen aan het eind van de zomer. Of tussendoor, wanneer je het vuile zwemwater wilt verversen.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
menu