Aangeboden door: Thuisbezorgd.nl

Alle restaurants zijn nu gesloten, maar hoe gaan we daar mee om?

Foto: Pixabay

De maatregelen voor restaurants die van toepassing waren tot en met 28 april zijn verlengd tot 20 mei. Dat betekent dat er nog steeds sprake is van een fors omzetverlies en Nederlanders voorlopig niet uit eten gaan.

De horeca heeft het moeilijk in deze tijd en de restaurants gaan op verschillende manieren om met de sluiting. Bijvoorbeeld door zich op bezorgmaaltijden te richten of een drive-in te openen. Dat geldt ook voor de Nederlanders die graag uit eten mogen gaan, maar daar nu anders invulling aan geven. Zo neemt de creativiteit in de eigen keuken toe, maar is het ook populair om maaltijden online te bestellen.

Creatiever in de eigen keuken

Dat de restaurants dicht zijn, betekent ook dat mensen weer meer tijd in de eigen keuken doorbrengen. Het advies luidt nog altijd om maar beter binnen te blijven. De tijd thuis is dan ook prima te besteden aan gezellig kokkerellen. Zo is het een ideale periode om nieuwe recepten uit te proberen en internationale keukens te ontdekken en te leren kennen. Foodwiki voorziet je bijvoorbeeld van uitgebreide informatie over de Marokkaanse keuken. Er is onder meer aandacht voor bekende gerechten uit Marokko, zoals rfissa en loubia net als mechoui. Het is leuk en lekker om in deze tijd met meerdere eetculturen kennis te maken. Of gewoon om verdieping in de eigen Nederlandse keuken te ontdekken.

De creativiteit in de eigen keuken is natuurlijk ook te realiseren door zelf een gerecht te bedenken. Het is fantastisch als een eigen samengesteld gerecht uit de eigen keuken komt en ook nog eens lekker smaakt. Verder is het mogelijk om de kookboeken eens af te stoffen en door te bladeren op zoek naar het ultieme recept. Heb je geen kookboek dan zijn er online ontelbaar veel recepten beschikbaar. Er zijn bovendien diverse supermarkten die hun klanten elke maand voorzien van een blad met achtergrondinformatie en recepten. Heb je kinderen? Dan is dit ook het moment om in te duiken en hen te laten meehelpen met het bereiden van een gerecht.

Als je gaat experimenteren in de keuken en allerlei ingrediënten nodig hebt, is het handig even een lijstje daarvan te maken. Je hoeft dan niet langer in de supermarkt te blijven dan nodig is. Overigens is er in veel plaatsen ook nog gewoon de gelegenheid om naar de markt te gaan en daar inkopen te doen. Ga dan wel alleen op pad en houd rekening met de afstand tot andere bezoekers van de markt.

Simpel en gemakkelijk: maaltijd laten bezorgen

Nu de restaurants gesloten zijn, maar zich wel massaal op bezorgmaaltijden hebben gericht, hoeft haast niemand het favoriete restaurant te missen. De toename van restaurants die zich in deze tijd zijn gaan richten op bezorging is fors. Er is alleen al in de eerste week van sluiting een toename geweest van tweeduizend restaurants die zich bij Thuisbezorgd.nl hebben aangesloten. Bovendien zijn er eetgelegenheden die de bezorging van de maaltijden zelf verzorgen. Op deze wijze is het personeel ook op een andere manier inzetbaar. Naast bezorging van maaltijden zijn er ook restaurants, waar de mogelijkheid tot afhalen bestaat. Dat geldt natuurlijk onder meer voor de cafetaria om de hoek.

Als je thuis bent en lekker wilt eten, is de keuze uit restaurants voor enorm groot. Er zijn zelfs sterrenrestaurants die zich door de gedwongen sluiting richten op het aanbieden van afhaalmaaltijden. Verder bedenken restaurants andere creatieve oplossingen. Zo is er bijvoorbeeld in Groningen een restaurant dat op een andere locatie een drive-in heeft opgericht. Zo was er ook een idee om op locatie een foodhal te introduceren met een drive-through loket om eten af te halen. Een andere creatieve oplossing is dat restaurants dinerbonnen of tegoedbonnen aanbieden. Het zijn niet alleen vaste gasten van horecagelegenheden die daar gebruik van maken en de bonnen zijn populair. Dat komt onder meer omdat je als toekomstige klant met de aankoop van een waardebon de horeca persoonlijk steunt.

Contactloos bezorgen

Restaurants nemen natuurlijk voorzorgsmaatregelen om de maaltijden veilig thuis te bezorgen of te laten bezorgen. De term heeft dan ook zijn intrede gedaan om persoonlijk contact daarmee te voorkomen. De veiligheid en hygiëne staan hoog in het vaandel en restaurants besteden daar veel aandacht aan. De kans is dan ook groot dat als je een pizza bestelt deze niet alvast voorgesneden is. Dit om de hygiëne zoveel mogelijk te waarborgen en elke bestelling zo veilig mogelijk af te handelen. Contactloos bezorgen houdt in dat de bezorger je de gelegenheid biedt om zelf je maaltijd uit de bezorgtas te pakken. De bezorger houdt daarbij de nodige afstand in acht.

Eten afhalen

In plaats van de maaltijd te laten bezorgen, zijn er restaurants die ook de gelegenheid bieden om eten af te halen. In deze tijd dat je vooral thuis moet blijven, is het wel prettig om er even uit te gaan om eten af te halen. Uiteraard wel met het in acht nemen van de nodige veiligheid en anderhalve meter afstand. Elk restaurant dat een afhaaloptie biedt, heeft daarvoor eigen voorzorgsmaatregelen getroffen. In het verlengde van de restaurants is het  nog altijd mogelijk om bij fastfoodketens langs te rijden en eten af te halen. Of even naar de dichtstbijzijnde viskraam te rijden en daar een gebakken visje op te halen. Er zijn wat dat betreft meer dan genoeg mogelijkheden voor de Nederlanders om heerlijk te eten.

Hoe het straks gaat als de restaurants weer open mogen is nog maar de vraag. Blijven de mensen uit voorzorg thuis of gaan zij er direct op uit? De is in elk geval al druk bezig met het bedenken van creatieve oplossingen. Bijvoorbeeld door tafels ver uit elkaar te zetten om een veilige afstand tussen klanten te waarborgen. Het is te hopen dat na 20 mei de restaurants weer opengaan en gasten mogen ontvangen. Tot die tijd heb je altijd de mogelijkheid je favoriete restaurant te steunen door online maaltijden te bestellen.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
menu