Aangeboden door: Geld.nl

Autorijden voor jongeren duur

Foto: Pixabay

Autorijden wordt niet goedkoper in 2020. Een pluspuntje is te ontdekken bij de benzine of dieselpomp. Door een overschot van olie en andere geopolitieke ontwikkelingen is de olieprijs flink gedaald. De olieprijs staat nu lager dan tijdens de kredietcrisis en is op het niveau van 2004.

Bonus en malus

De verzekeringspremie wordt in Nederland vastgesteld door het aantal jaren dat er schadevrij is gereden. Dat komt door het ‘bonus-malussysteem’ die Nederlandse verzekeraars hanteren bij de WA en allrisk verzekering. Daarbij is het tarief afhankelijk van het aantal schadevrije jaren van de verzekerde. Hoe meer dat er worden, des te lager de premie (bonus), die bij schade weer oploopt (malus). Een beginnende automobilist is voor zijn eerste auto dus veel duurder uit dan een vijftigjarige met 25 schadevrije jaren.

Vorm

Naast de verplichte WA verzekering en de allrisk verzekering kennen we de WA plus verzekering. Een autoverzekering met een beperkt cascodekking biedt meer dan alleen de WA-verzekering. Naast de schade die je eventueel bij een ander veroorzaakt, is ook bepaalde schade aan je eigen auto verzekerd: ruitschade, schade bij diefstal en brand- en stormschade.

Voorwaarden

De voorwaarden van de verschillende soorten autoverzekeringen kunnen sterk verschillen. Bij total loss schade wordt soms de nieuwwaarde vergoed en soms alleen de dagwaarde. Bij het vergelijken van een autoverzekering is niet alleen de prijs bepalend, maar ook de voorwaarden van een autoverzekering. Het betreft dan kwesties zoals de nieuwwaarde regeling, occasion waarde regeling en het eigen risico bij schade.

Factoren

De premie is hoofdzakelijk gebaseerd op het bonus- malussysteem, maar er zijn meerdere factoren. Leeftijd van de bestuurder, woonplaats en het aantal kilometers per jaar hebben invloed op de premie. Verzekeraars geven een korting als de verzekeringspremie per jaar wordt betaald in plaats van per maand. Ook het verhogen van het eigen risico levert een reductie op van de premie.

Inzittenden

Inzittenden zijn niet automatisch verzekerd. Hiervoor dient een aanvullende verzekering voor afgesloten te worden. Er zijn twee verschillende verzekeringen voor inzittenden: een ongevallen-inzittendenverzekering of een schadeverzekering voor inzittenden. De eerste keert een vast bedrag uit bij blijvende invaliditeit of bij overlijden van een van de inzittenden van de auto tijdens een ongeval. Bij de andere verzekering wordt de werkelijk geleden schade uitgekeerd.


Gemiddeld genomen kost een autoverzekering in Nederland ergens tussen de 40 en 80 euro op maandbasis. Er zijn echter volop mensen die véél meer betalen, maar ook talloze personen die véél minder betalen. Jongeren tot 24 jaar betalen een ‘jongerentoeslag’. De premietoeslag voor jongeren wordt gehanteerd omdat starters statistisch gezien véél vaker schade rijden, waardoor jongeren als verhoogd verzekeringsrisico worden beschouwd door verzekeringsmaatschappijen.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
menu