Aangeboden door: kunstgrasdirect.nl

Duurzaamheid kunstgras

Foto: Pixabay

Kunstgras kopen heeft vele voordelen, maar hoe duurzaam is het eigenlijk? Duurzaamheid wordt namelijk steeds belangrijker in de wereld. Wij hebben het voor je uitgezocht.

Levensduur

Kunstgras kan lang meegaan. Onderhoud aan je kunstgras werkt mee voor het verlengen van de levensduur. Voor in de tuin gaat dit vaak 15 tot 20 jaar mee. Bij gras met als doel voor sport, is dit 12 tot 15 jaar. Dat is een paar jaar minder zoals je ziet. Dit komt omdat sportvelden intensief worden gebruikt, waardoor de levensduur verkort wordt. Bij het uitzoeken van kunstgras zijn er diverse prijscategorieën met verschillende kwaliteiten. In de meeste gevallen zit er garantie bij voor enkele jaren. Voor het geval er vroegtijdig slijtage of verkleuringen ontstaan.

Onderhoud tips

Het handige aan kunstgras is dat je niet dagelijks in de tuin bezig bent. Je hoeft niet gras te maaien, te sproeien en het gras verkleurt niet. Toch moet het kunstgras in goede conditie blijven voor een langere levensduur. Dit doe je door het af en toe te onderhouden. Enkele tips op een rijtje:

- Verwijder regelmatig bladeren, zaadjes, takjes en overige afval. Anders bestaat er een kans dat het verstopt raakt en dat er onkruid ontstaat in gras. Gebruik hiervoor het juiste tuingereedschap, zoals een harde bezem, bladblazer of een hark.

- Door intensief gebruik van het gras, komt het voor dat de sprieten gaan liggen. Wanneer het nodig is, kun je met een harde bezem het kunstgras opborstelen. Doe dit wel voorzichtig.

- Het wordt aangeraden om bij intensief gebruik van het gras één keer per jaar een grote onderhoudsbeurt te doen. Bij normaal gebruik is dit om de 3 à 5 jaar.

- Het kunstgras kun je inzanden met kwartszand. Dit voorkomt het krimpen van kunstgras in de warme zomermaanden.

Besparen en recyclen

Met kunstgras bespaar je op heel veel dingen. Ten eerste hoef je het gras niet te maaien. Nu je geen grasmaaier hoeft te gebruiken, vermijd je uitlaatgassen en er wordt stroom bespaard. Ten tweede hoef je het gras niet te bemesten met meststof om het te laten groeien. Ten derde heeft het gras geen water nodig. Hierdoor kun je dus veel water besparen. Is het tijd om je gras te vervangen? Geen probleem, want je kunt het laten recyclen. Al deze dingen leveren zoveel op voor het milieu en er wordt op verschillende vlakken bespaard. Op deze manier verklein je jouw ecologische voetafdruk. Let met aanschaf van kunstgras er altijd op dat het vrij is van schadelijke stoffen.

Conclusie

Uit dit alles kun je de vraag of kunstgras duurzaam is beantwoorden met een ja. Het heeft een lange levensduur en met genoeg aandacht kan dit verlengd worden. Je bespaart veel stroom en water, maar ook komen er geen uitlaatgassen vrij. Het is duurzaam en goed voor het milieu.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
menu