Aangeboden door: thebagstore.nl

Outdoor: meer dan ‘crossen door de bossen’

Foto: Pixabay

Outdoor sporten zijn trend en wie meent dat dat louter gaat om diehard mountainbikers die de bospaden onveilig maken, heeft het mis. Zelfs de wandelaar is een outdoor sporter. In dat geval spreken we liever van hiken. Outdoor behelst echter meer dan alleen maar crossen over onverharde weggetjes en al prikkend met twee stokken op heuse wandelschoenen je weg vervolgen. Het betekent ook zorgdragen voor de natuur. Dat leggen we uit. 

Als er een land is waar je outdoor je hart kunt ophalen is het Zweden wel. Niet voor niets is daar juist hét outdoormerk Fjallraven ontstaan. Het was de Zweed Åke Nordin die tijdens een van zijn vele tochten door de Zweedse bossen behoefte had aan een sterke waterdichte tent en dito broek en jack. Ook was hij op zoek naar een stevige rugzak. 

Nordin ontwierp een eigen rugzak, de Fjällraven Kånken

Omdat hij niet tevreden was over het toen bestaande materiaal en de vormgeving, startte hij in de jaren zestig van de vorige eeuw met het zelf ontwerpen van een waterdichte stevige rugzak. De eerste Fjallraven rugzak was geboren. 

Na de rugzak volgden een oersterke tent, een jack waar je het onder de zwaarste omstandigheden nog niet koud in kreeg en droog in bleef én een nog comfortabeler rugzak die ook schoolgaande kinderen goed konden gebruiken. Dat was in 1978. In het laatste geval gaat het om de Fjallraven Kanken , die tot op de dag van vandaag enorm populair is. Met name onder scholieren. 

Fjällraven draagt zorg voor behoud van de natuur

Terug naar de natuur, die meer is dan om in te sporten. Het is namelijk ook belangrijk dat die natuur behouden blijft en daar speelt Fjällraven ook een grote rol in. Toen in 1978 de Kånken werd gelanceerd, werd een deel van de opbrengst gereserveerd voor het behoud van de arctic vos, die met uitsterven werd bedreigd. Het is die poolvos die op het Fjällraven logo afgebeeld staat.

Dit project is tot een goed einde gebracht. De poolvos is weer helemaal terug. Dat houdt niet in dat Fjällraven met dit soort projecten is gestopt. Nog altijd worden projecten voor het behoud van de natuur wereldwijd door dit outdoormerk gesteund. 

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
menu