Aangeboden door: Diks Autoverzekering

“Voldoende aanbod voor ouderen die autoverzekering willen afsluiten”

Foto: Pixabay

Richard Weurding, de algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, heeft in een gesprek met het televisieprogramma Kassa aangegeven dat er genoeg verzekeraars zijn waarbij ouderen een autoverzekering kunnen afsluiten.

 

Bovendien betalen zij dan niet altijd een hogere premie dan een jongere klant. Kassa besteedde aandacht aan dit thema omdat sommige verzekeraars de hoogte van de premie bepalen op basis van de leeftijd van de consument. Bovendien zijn er volgens het programma verzekeraars die een leeftijdsgrens hanteren bij nieuwe klanten.

Tijdens de uitzending van Kassa zat Weurding aan tafel bij Kassa, waar hij stelde dat de kans op schade groter wordt naarmate een bestuurder ouder wordt. “Uit statistieken van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat vanaf 75 jaar de schadekans van een bestuurder significant toeneemt. Dit is een van de elementen die meeweegt in het bepalen van de premie die de individuele verzekeraar vaststelt.”

Alhoewel het Verbond van Verzekeraars dus aangeeft dat de premie inderdaad gedeeltelijk bepaald wordt op basis van de leeftijd van de verzekerde, vindt Weurding niet dat er ouderen problemen hebben wat betreft de toegankelijkheid van de verzekering. “Er is genoeg aanbod voor ouderen en ze kunnen de verzekeringen gemakkelijk vergelijken. En het is geen gegeven dat een ouder persoon altijd een hogere premie betaalt. Bij sommige verzekeraars is een 30-jarige klant duurder uit.”

Het Verbond van Verzekeraars had ook nog wat kritiek op de uitzending van Kassa, wat een consumentenprogramma is. De redactie van de show had namelijk geprobeerd om zelf het risico van een oudere bestuurder en de bijbehorende premie te berekenen. Het Verbond van Verzekeraars had naar aanloop van de uitzending diverse keren aan Kassa aangegeven dat deze berekening niet klopte. 

Dit komt omdat elke verzekeraar een eigen berekening heeft voor het calculeren van de premie. Hierbij gebruiken de aanbieders verschillende factoren, dus meer dan de statistieken die het Verbond van Verzekeraars bezit. Ook hoe zwaar de auto weegt en het aantal kilometers dat gereden wordt per jaar door de klant zal invloed hebben op de premie. Elke verzekeraar bepaalt dus zelf hoe zwaar de factoren wegen in de berekening. Hierdoor is de premie overal anders, waardoor het aangeraden is om alle opties te vergelijken zodat je kiest voor de goedkope autoverzekering

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
menu