Zo kun je je CV optimaliseren

Foto: Pixabay

Als je gaat solliciteren dan is het hoe dan ook van belang om nog even naar je curriculum vitae te kijken. Dit zal namelijk het eerste zijn waar een werkgever of recruiter zal lezen over jou. Het krijgen van een nieuwe baan kan dan ook puur komen omdat je je hebt onderscheiden met behulp van je CV, maar het kan juist ook een negatieve werking hebben op je kansen op de functie.

Het is dus zeker verstandig om je CV te optimaliseren voordat je je sollicitatie verstuurt. Eventueel kun je hierbij gebruik maken van de diensten van  CVmaker.nl , een bedrijf dat ontzettend veel expertise heeft op het gebied van het maken van een curriculum vitae. Daarnaast kun je zelf ook een poging wagen met de onderstaande tips. 

Voeg termen uit de vacature toe

Een werkgever zal bij de vacature natuurlijk een tekst plaatsen. Hierin zullen specifieke termen gebruikt worden. Deze woorden omschrijven bijvoorbeeld de benodigde vaardigheden, kennis en ervaring. Als dit het geval is dan is het slim om precies dezelfde termen ook toe te voegen in je curriculum vitae. Dit zorgt er namelijk voor dat de inhoud relevanter is voor het bedrijf. Toch moet je de termen niet onterecht gebruiken, want dit zal je juist natuurlijk alleen maar tegenwerken. Als je liegt op je CV dan komt dit uiteindelijk sowieso aan het licht. 

LinkedIn

Mocht je een account hebben op LinkedIn dan is het aan te raden om dit in je CV te zetten. Eventueel kun je dit doen door een koppeling te plaatsen die verwijst naar de pagina. Daarnaast kun je ook in een (verkorte) URL in je curriculum vitae zetten waar de werkgever op kan klikken. Hierdoor kan je mogelijke nieuwe baas eenvoudig meer informatie over je vinden. Bovendien zul je mogelijk nog meer vaardigheden of iets dergelijks op je profiel op LinkedIn hebben gezet dan in je CV. 

Check je spelling

Uit een onderzoek van Careerbuilder blijkt dat 77 procent van de recruiters een CV naar het ‘nee’ stapeltje schuift als ze een spellingsfout tegenkomen in de tekst. Zo’n fout kan natuurlijk laten zien dat je onprofessioneel bent, maar het kan ook het gevoel geven dat je de sollicitatie niet helemaal serieus neemt en de curriculum vitae snel hebt gemaakt. Bovendien kunnen de werkgevers door spellingsfouten denken dat je de taal niet helemaal beheerst, wat met name van belang is als je contact hebt met klanten. Een dubbele check van je spelling is dus zeker verstandig.

Werkervaring

In je curriculum vitae is het bovendien een goed idee om eerst je meest recente werkervaring op te schrijven. Dit wordt over het algemeen namelijk gezien als het belangrijkst. De reden hierachter is dat je tijdens je loopbaan constant groeit. Hierdoor past je recente werkervaring normaalgesproken het beste bij de functie waarop je nu solliciteert. Daarnaast veranderen de banen natuurlijk ook continu vanwege de ontwikkelingen. Dit zorgt er ook voor dat de oudere werkervaring niet echt relevant meer is voor je mogelijke nieuwe baan. 

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
menu