Al tien jaar rollend naar FC Groningen

Supportersvereniging de Rollyside bestaat morgen tien jaar. De club zet zich in voor de belangen van mindervalide supporters van FC Groningen.

‘Moi Emmo.’’ ,,Ah ouwe hooligan!’’

Johan ten Hoove komt in zijn scootmobiel aan bij ingang 2 aan de achterkant van de Euroborg. Daar staat een andere grotere en groenere scootmobiel, met voorop een knuffelbeer van FC Groningen-mascotte Groby en achter het stuur Emmo Vogel. Elke wedstrijddag rijdt hij van Lewenborg naar het stadion van FC Groningen. Het is zaterdagavond en zijn club speelt thuis tegen PSV.

Rollyside
Vogels vaste plek is ter hoogte van de middenlijn, op dezelfde verdieping als de entree van het stadion. Bij de bouw van de Euroborg is hier een rij van zestig ‘parkeervakken’ uitgetekend. Hier zit de supportersgroep de Rollyside. Deze supporters kunnen niet in de gewone klapstoeltjes zitten en bekijken de wedstrijd vanuit een rolstoel of scootmobiel. Daarnaast is ruimte voor een begeleider op een klapstoeltje. De supportersvereniging bestaat morgen precies tien jaar.

De 63-jarige Johan ten Hoove uit Kropswolde is voorzitter. Hij zit zo’n twintig plekken rechts van Vogel. Bij de bouw van De Euroborg dacht hij mee over de bereikbaarheid van het stadion voor mindervalide supporters (‘miva’s’).

Toen het stadion in januari 2006 in gebruik werd genomen, richtte hij een supportersgroep op voor diezelfde mensen: de Rollyside. ,,Ik wilde meer doen voor onze mensen en als supportersgroep mag je meepraten over het beleid van de club.’’

Een hechte club
Ten Hoove zelf kan best een eindje lopen maar niet al te lang en al helemaal niet door grote menigtes. ,,Ik heb moeite met het bewaren van mijn evenwicht.’’

Zo heeft elk lid van de Rollyside zijn eigen probleem. Ten Hooves buurman aan de linkerkant, René Slor, heeft het downsyndroom en long- en hartproblemen. Rechts van Ten Hoove zit Gré Hilverda. De linkerzijde van haar lichaam is volledig verlamd.

De Rollyside is een hechte club. Samen werden bolletjes gesmeerd toen de supporters met bussen naar De Kuip gingen waar FC Groningen op 3 mei de KNVB-beker won. ,,Maar het is een zwakke groep, vorig seizoen overleden vier leden’’, vertelt Ten Hoove. Hij zorgt er dan voor dat op de plek van de overledene een stoeltje komt te staan met een foto en een bos bloemen.

Goedkopere kaarten en begeleiding mag gratis mee; er is veel bereikt
In tien jaar heeft Ten Hoove voor elkaar gekregen dat begeleiders van de supporters gratis mee mogen naar de wedstrijd en dat een seizoenskaart voor de invalideplekken 178 euro kost, al snel 50 euro minder dan gebruikelijk. ,,Deze mensen hebben het financieel soms best moeilijk.’’

Hij wil meer, vertelt Ten Hoove in de rust – FC Groningen staat inmiddels met 0-1 achter. Ten eerste die naam. De supportersgroep heet weliswaar Rollyside, ze nemen zogeheten miva-plekken in. Stigmatiserend, vindt Ten Hoove. ,,Deze mensen voelen zich geen miva’s. We zijn supporters, net als de rest.’’

,,We willen vooral méér plekken.’’ Nu is er plek voor zestig rolstoelen en scootmobielen naast elkaar. Veel te weinig, vindt Ten Hoove. Er zijn veel mensen die een plekje willen, maar we zijn vol.’’ Als FC Groningen het huidige aantal invalidenplekken verdubbelt, krijgt hij ze ook wel vol, verwacht Ten Hoove.

Hij kijkt naar links. Zijn buurman René is opgestaan en zingt luidkeels mee met het FC Groningen-lijflied Sweet Caroline. Zijn gebalde vuisten zijn de microfoon.

Het draait om acceptatie
Het gaat hem uiteindelijk om acceptatie van mensen met een handicap in de maatschappij, vertelt Ten Hoove. Als iemand niet zo goed kan lopen, moet hij of zij een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden.

Ondertussen gaat hij maar eens bezig met het organiseren van de festiviteiten rond het tienjarig bestaan. Dat begint op 7 mei met een barbecue voor het FC Groningen-bestuur en de andere supportersgroepen. ,,En de rest moeten we nog even bezien.’’

De scheidsrechter fluit af en na 92 minuten voetballen verliest FC Groningen kansloos met 0-3. Het publiek druipt bedroefd af, ook Emmo Vogel. Met zijn groene wagen rijdt hij tussen de supporters door, mopperend op mensen die hem voor de wielen lopen. Op de achterbumper van de scootmobiel staat ‘Hooligan on Wheels’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.