Arbiter voor bevingschade doet eerste uitspraak

Bij de eerste drie uitspraken van de onafhankelijke arbiters voor het aardbevingsgebied trekt de NAM in twee gevallen aan het kortste eind.

In het derde geval, in Wagenborgen, wordt er in opdracht van de arbiters eerst nog een inspectie door een externe deskundige uitgevoerd om te onderzoeken in hoeverre de schade is veroorzaakt door aardbevingen die zijn ontstaan door de gaswinning. Ook moet de expert kijken naar de invloed van achterstallig onderhoud op de schades. De NAM ontkende dat er in deze woning een verband was tussen de schade en aardbevingen door de gaswinning.

Scheuren in de vloer

De eerste zaak waarin uitspraak is gedaan speelt in Appingedam. Een huiseigenaar meldde daar kort na de beving in Huizinge in augustus 2012 schade aan zijn bezit. Het ging onder meer om scheuren in wanden en muren en een verzakte vloer. Na een aantal onderzoeken en contra-expertise rees een conflict over een scheur in de vloer.

De NAM erkende dat de andere schade aan de woning door bevingen is veroorzaakt, maar dat zou niet gelden voor de vloer. Het pand zou ongelijkmatig verzakken doordat het op een dijkrug is gebouwd.

De arbiter veegt die redenering van tafel. Volgens hem is dat niet feitelijk onderbouwd. De NAM moet nu alle schade vergoeden (13.769 euro), alsmede de reparatiekosten voor de vloer. Ook moet worden gekeken naar het mogelijk uitkopen van de bewoners.

NAM aansprakelijk

De tweede zaak waar een vonnis is, is de al genoemde zaak in Wagenborgen waar achterstallig onderhoud een rol speelt.

De derde zaak speelt in Leens. Een eigenaar van een huis uit 1910 meldde april vorig jaar schade bij het CVW aan de gevels van zijn woning. Ook hier ontstond na een aantal onderzoeken onenigheid over de oorzaak van de schade.

Volgens de arbiter is de NAM wel degelijk aansprakelijk voor de schade. Hij wijst er onder meer op dat bij de buren van de gedupeerden aardbevingsschade wel werd hersteld door de NAM.

Vonnissen

Naar de eerste uitspraken van de vijf arbiters werd gespannen uitgezien. De verwachting is dat er door hun vonnissen snel jurisprudentie zal ontstaan, waardoor er meer duidelijkheid komt over wie verantwoordelijk is voor de schade in het gasgebied.

De baas van de arbiters, oud-rechter Jenne van der Vinne uit Midwolde, maakte in deze krant bekend dat elke aangedragen zaak die voldoet aan de criteria zal worden behandeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.