Belangrijke dag voor negen culturele instellingen

Negen culturele instellingen uit het Noorden horen dinsdag of zij financiële steun krijgen van het Fonds Podiumkunsten. Een positief besluit levert minimaal vier jaar werk op.

Net iets minder dan 2,5 miljoen euro hebben de Noordelijke cultuurinstellingen aangevraagd om van 2017 tot en met 2020 voorstellingen te maken, concerten te geven en festivals te programmeren. Het gaat om PeerGrouP, Five Great Guitars, Club Guy and Roni, Noorderzon, Noorderslag, Jonge Harten, Into The Great Wide Open, Welcome To The Village en Oranjewoud. Het aangevraagde bedrag van deze instellingen is ongeveer een tiende van wat er beschikbaar is. Het Fonds Podiumkunsten verdeelt vandaag 25,4 miljoen euro onder 212 gezelschappen en festivals uit heel Nederland.

Vier criteria

Directeur Henriëtte Post waarschuwde al voor te hooggespannen verwachtingen. Ze denkt ongeveer tachtig instellingen blij te kunnen maken. Die moeten dan wel aan minimaal vier criteria voldoen: artistieke kwaliteit, ondernemerschap, pluriformiteit van het podiumkunstenaanbod en regionale spreiding. Voor de festivals komt daar nog de vereiste van regionale steun bij.

Vooral voor de festivals wordt het spannend. Niet eerder deden zoveel een beroep op het fonds. Dat heeft verschillende oorzaken: zo komen er überhaupt steeds meer festivals en is door bezuinigingen op de cultuursubsidies voor bestaande festivals minder rijksgeld beschikbaar.

Dag vol spanning

Marga Kroodsma, directeur van het Groningse Jonge Harten Festival, houdt vanaf haar Franse vakantieadres achter de computer de verdeling in de gaten. Mocht het Fonds Podiumkunsten de gevraagde 150.000 euro afwijzen, dan heeft Jonge Harten een probleem, zegt Kroodsma. Ook omdat andere subsidieverstrekkers minder geven dan was gevraagd. ,,Als je realistisch bent, weet je dat de kans vrij klein is, want het budget voor festivals is vier keer overvraagd. Maar als je Marga Kroodsma heet dan denk je: natuurlijk krijgen wij dat geld!”

Ook voor Yoram Ish-Hurwitz van het Oranjewoud Festival bij Heerenveen wordt het een dag vol spanningen. Niet eerder kreeg zijn evenement geld uit Den Haag. ,,We hebben een goed plan ingediend en bovendien hebben we de afgelopen jaren mooie resultaten geboekt: twintig keer zoveel publiek als toen we begonnen, voor een kwalitatief hoogstaand programma”, klinkt het hoopvol.

‘Het is een tombola’

Voor Friesland is het van groot belang dat er zoiets bestaat als het Oranjewoud Festival, stelt Ish-Hurwitz. ,,Er is hier sinds de opheffing van het Frysk Orkest veel verdwenen. Met ons festival willen we klassieke muziek uit het isolement halen en voor een breed publiek relevant maken.”

Gitarist en concertorganisator Jan Kuiper van Five Great Guitars uit Grijpskerk heeft om 224.500 euro subsidie verzocht. ,,Het is een tombola”, zegt hij. ,,Iets anders kan ik er niet van maken. De gemiddelde beoordelingstijd van een aanvraag is een kwartier, heb ik begrepen. Ik heb geen idee wie over mij oordelen en of ze weten wat ik doe.”

De enige in het Noorden

Kuiper ziet de uitslag evenwel hoopvol tegemoet. Met name het criterium van de geografische spreiding zou in zijn voordeel kunnen werken. ,,Van de 45 muziekensembles die subsidie aanvroegen, zijn wij de enige in het Noorden.”

Kuiper ontvangt sinds 1999 geld van het Fonds voor Podiumkunsten. Vier jaar geleden viste hij echter achter dit net. ,,Maar mijn leven heeft nog nooit afgehangen van subsidies. Ik geef, bijvoorbeeld, het komend jaar weer veertig yogaconcerten. Ik maak nu 45 jaar muziek, moet ik het bijltje erbij neergooien als het Fonds mijn aanvraag niet honoreert? Dan zou ik mezelf als muzikant niet serieus nemen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.