Brandweer pluist branden beter uit

De brandweerkorpsen in Groningen, Friesland en Drenthe krijgen een team specialisten dat vaker onderzoek gaat doen naar branden.

Met de kennis die de brandonderzoeken opleveren, wil de brandweer in de drie noordelijke provincies betere publiekscampagnes voeren gericht op brandpreventie. Een andere belangrijke reden om meer onderzoek te doen is dat de brandweer wil leren hoe de veiligheid van de brandweerlieden tijdens hun werk kan worden vergroot.

Gesprongen ruiten, verbrande stoelen, zwartgeblakerde plafonds; ze kunnen veel informatie bevatten over de oorzaak van een brand. En dus kunnen ze leiden tot betere brandbestrijding en effectievere preventie.

Onderzoeken

Slechts een beperkt aantal branden in Groningen, Friesland en Drenthe wordt nu door de brandweer onder de loep genomen. De oprichting van het nieuwe brandonderzoeksteam moet daar verandering in brengen.

Negen brandweerlieden zijn momenteel in opleiding voor het team Brandonderzoek Noord-Nederland, dat onder andere in Engeland extra geschoold zal worden.

FOTO HENK BRUNINK

Na de zomer moet het onderzoeksteam operationeel zijn en worden de bevindingen voortdurend in de drie organisaties toegepast.

,,We zullen nooit alle branden in het Noorden onderzoeken’’, zegt Gerrit-Jan Ruesink, teamleider risicobeheersing van Brandweer Drenthe. ,,Als we meteen zien dat de wasmachine de oorzaak is, heeft een onderzoek weinig zin. Maar wanneer we denken dat onderzoek ons iets op kan leveren, zal dit nieuwe team vaker onderzoek gaan doen.’’

Landelijke database

Wanneer sprake is van brandstichting (een plaats delict) doet de politie onderzoek naar de oorzaak van de brand. Dat onderzoek gaat altijd voor. Steeds vaker wordt samengewerkt met de brandweer.

,,Sinds een jaar of zes, zeven hebben we in Drenthe één brand-onderzoeker’’, zegt Ruesink. ,,Maar wij zeggen: één is geen. In Groningen werkten drie onderzoekers. In Friesland één. Deze schaalvergroting naar een team van negen biedt veel voordelen.’’

Het nieuwe team laat de provinciegrenzen los en werkt in het hele Noorden. De kennis wordt landelijk gedeeld. ,,Alles wordt opgeslagen in een landelijke database, zodat andere korpsen kunnen putten uit de ervaringen’’, zegt Frank Huizinga, woordvoerder van Brandweer Nederland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.