D66 gaat voluit in Statenzaal Drenthe

De coalitiepartijen sluiten de rijen. VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie blijven elkaar omarmen in het college van Gedeputeerde Staten. De oppositie beukt, zonder resultaat. Maar de dagprijs gaat wel naar Marianne van der Tol (D66).

Ietwat blozende konen en felrode pumps, als iemand het college van Gedeputeerde Staten en de Statenfractie van de PvdA woensdag het vuur na aan de schenen legt dan is het Marianne van der Tol. Ze is op dreef vandaag, de fractievoorzitter van D66, die de ene na de andere one-liner produceert.

Geslepen messen

De oppositiepartijen slijpen de messen . Zij fulmineren tegen het in hun ogen beschamende vertrek van PvdA-gedeputeerde Ard van der Tuuk. Ze dienen moties in van treurnis, afkeuring en wantrouwen tegen het college van Gedeputeerde Staten, maar meer steun dan die van de oppositiepartijen krijgen ze niet. De motie van wantrouwen van de PVV gaat ook de andere oppositiepartijen te ver.

Maar het is de flamboyante Marianne die de meeste aandacht absorbeert. Zij laat zich niet van haar stuk brengen, ook niet wanneer commissaris van de Koning Jacques Tichelaar haar interrumpeert.

Zij bedankt hem voor zijn inbreng in de discussie. En vraagt direct aan Tichelaar, nu hij toch aan het woord is, om antwoord te geven op vragen die zij hem eerder heeft gesteld. Zoals die vraag om concrete voorbeelden te noemen van projecten die door de ‘open bestuursstijl’ van de gedeputeerde Ard van der Tuuk niet van de grond zijn gekomen. Dat antwoord komt niet. Tichelaar zwijgt.

Voortdenderende trein

En voort dendert de trein. Marianne roemt de open en transparante bestuursstijl van Ard van der Tuuk. Ze prijst zijn rol als schatkistbewaarder; de financiën van Drenthe zijn uitstekend op orde. ,,Een prima collega met vele kwaliteiten’’, zo citeert zij VVD-gedeputeerde Henk Brink die dat over Van der Tuuk zei.

Zij rept ‘over de jongens van Bontekoe’, die vijf mannen van het college van Gedeputeerde Staten die bij de start vorig jaar over het grasveld van het provinciehuis paradeerden. ,,Een pracht van een omslagfoto.’’ Ze valt over het beeld dat RTV Drenthe neerzet van Ard van der Tuuk. ,,Een struikelende en onbekwame puber die aan het handje meeloopt van Rein Munniksma.’’ (Munniksma was samen met Van der Tuuk PvdA-gedeputeerde in het vorige college)

Judaskus

Ze hekelt ‘de judaskus’ die in haar ogen de PvdA haar eigen gedeputeerde heeft gegeven. ,,Dat beeld straalt af op ons allemaal. Het maakt de afstand van de kiezer tot de politiek nog groter dan die al is.’’ De uitsmijter: ,,Wat een ongelofelijke puinhoop heeft dit college gemaakt. De grootste verliezer is Drenthe.’’

Ook de SP reageert scherp. Volgens Wim Moinat hebben GS ‘bewust bijgedragen aan het conflict’. Naar de PvdA: ,,Wanneer je eigen gedeputeerde in problemen komt, dan ga je er dwars voor liggen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.